A hidrogén-peroxid felhasználása a kertben: árt vajon a növényeknek?

A hidrogén-peroxid felhasználása a kertben: árt vajon a növényeknek?

Íme a lehetséges előnyei, ha a megfelelő hígításban alkalmazzuk!

Kétségtelen, hogy a legtöbb fürdőszobaszekrényben található egy kis flakon hidrogén-peroxid. De hogy a kertben is hasznát vehetnénk? Nos, a tapasztalat azt mutatja, hogy számos módon felhasználhatjuk kertészeti célokra is. Az alábbiakból kiderül, hogyan!

Árt-e a hidrogén-peroxid a növényeknek?

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy nagy mennyiségben szinte bármi ártalmas lehet, ez alól a hidrogén-peroxid túlzott kerti felhasználása sem jelent kivételt. Amikor a hidrogén-peroxidot kerti növényeken alkalmazzuk, a biztonság kedvéért az oldatot általában hígítva juttatjuk ki.

Érdemes tudni, hogy a hidrogén-peroxid halványkék színű folyadék, híg oldatban pedig színtelen. Gyenge sav, erős oxidálószer, vizes oldatai igen bomlékonyak.

A válasz tehát arra a kérdésre, hogy vajon a hidrogén-peroxid káros-e a növényekre nézve, az az, hogy határozottan nem, feltéve, hogy kellő hígításban használjuk fel azt. Hidrogén-peroxidot általában különféle töménységekben vásárolhatunk. A legáltalánosabb a 3%-os oldat, de létezik 35%-os töménységű is. Gyógyszertárban, fodrászkellék szaküzletben rendszerint 3%-os oldat kapható.

hidrogen peroxid kertben 02

Hogyan kell használni a kertben a hidrogén-peroxidot?

Hidrogén-peroxidot a következő célokra használhatunk a kertben:

  • kártevőirtás
  • gyökérrothadás kezelése
  • magok előkezelése
  • gombaölő lombpermet készítése
  • fertőzések megelőzése sérült fákon

Bár kertészek sokszor műtrágyaként is használják oly módon, hogy vagy az öntözővízhez adagolják, vagy a növények lombjára permetezik, a hidrogén-peroxid valójában nem műtrágya, de mégis elősegítheti a növény növekedését. Hogy pontosan hogyan? A hidrogén-peroxid molekulaszerkezetének köszönhetően elősegíti az egészséges gyökérfejlődést. Bomlásakor oxigén keletkezik, ami segíti a gyökérzet talajból történő tápanyagfelvételét. Azaz az extra oxigén lehetővé teszi a gyökérzet számára, hogy több tápanyagot szívjon fel, ami gyorsabb, egészségesebb és erőteljesebb növekedést, fejlődést eredményez. Emellett a hidrogén-peroxid segíthet visszaszorítani a kertben lappangó, nemkívánatos baktériumokat, illetve gombákat.

A hidrogén-peroxid ilyen célú felhasználásához, illetve a kártevők elleni védekezéshez 3%-os oldatot használjunk. 250 ml vízhez keverjünk 1 teáskanálnyit belőle, majd szórófejes flakonba töltve permetezzük meg vele a kiszemelt növényt. Ez a töménység alkalmas magok előkezelésére is, azaz a gombás fertőzésék megelőzésére. Gyökérrothadás, illetve gombafertőzés esetén 250 ml vízhez 1 evőkanál hidrogén-peroxidot adjunk. A fel nem használt keveréket eltehetjük későbbre, az azonban fontos, hogy mindenképpen hűvös, sötét helyen tároljuk, mivel fény hatására csökken a hatékonysága.

Ha a kertben nagyobb területen szeretnénk hidrogén-peroxidot alkalmazni, gazdaságosabb lehet, ha 35%-os töménységűt vásárolunk. Ez esetben 10 rész vízhez keverjünk 1 rész hidrogén-peroxidot. Locsolókannában készítsük el az elegyet, majd töltsük át egy kézi permetezőbe. A permetet a növények tövéhez juttassuk ki, a növények lombját ne érje a permet. Általában legyünk nagyon körültekintőek, amikor ilyen százalékos hidrogén-peroxiddal dolgozunk, mivel a bőrre jutva égető hatású lehet. Permetezzük meg vele a konyhakertet egy-egy őszi zápor után, illetve szükség szerint.

Mindent összevetve, a hidrogén-peroxid nem csupán környezetbarát alternatíva sok más rovarölő szerrel szemben, további előnye, hogy gombaellenes hatású, továbbá extra oxigént biztosít a növények egészséges fejlődéséhez. A 3%-os oldat egyrészt sok helyen beszerezhető, másrészt igen gazdaságos.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR