Akinek van a kertjében kajszifa, bizonyára sokszor azon töri a fejét, honnan lehet tudni, hogy vajon szükséges-e termésritkítást végezni?
A válasz: igen, mivel a kajszifán rendszerint nagyobb számban történik terméskötődés, mint amennyi gyümölcsöt a fa ténylegesen elbír. Lássuk a művelet tudnivalóival kapcsolatos részleteket!
A kajszi termésritkítása
Bár valóban lenyűgöző látványt nyújt egy érő gyümölcsökkel teli kajszifa, a probléma az, hogy az ágak könnyen letörhetnek az egyre növekvő túlsúly miatt.
A kajszi termésritkítása biztosítja, hogy a megmaradt gyümölcsök több napfényhez és szabad légáramláshoz jussanak, ami egyaránt növeli a gyümölcsök méretét és minőségét, illetve javítja a fa általános kondícióját. A túlzsúfoltan fejlődő termésmennyiség különböző betegségeknek és rovarfertőzés veszélyének teszi ki a fát.
A kajszi termésritkításához a legideálisabb időpont a tavasz, amikor a még zöld gyümölcsök átmérője eléri a kb. 2-2,5 cm-t.
Hogyan kell kézzel termésritkítást végezni?
A kajszi termésritkítása nem ördöngösség: mindössze óvatos, csavaró mozdulatokkal távolítsuk el az ágakról a felesleges gyümölcsöket. Ne húzva, rángatva próbáljuk leszedni azokat, mivel a durva procedúrától megsérülhetnek az ágak.
Az egyes gyümölcsszemek között a távolság 5-10 cm legyen; ez már elegendő ahhoz, hogy a beérés közeledvétel ne tapadjon egyre jobban egymáshoz két kerekedő, szomszédos gyümölcs.
A kajszi termésritkítása bottal
A kajszifák magassága általában nem haladja meg a 4-8 métert, de a ha mi fánk történetesen túl magas ahhoz, hogy kézzel el tudjuk végezni a beavatkozást, a gyümölcsök ritkítását például egy hosszú bambuszpálca segítségével is elvégezhetjük. A bot végét tekerjük körbe ragasztószalaggal, vagy húzzunk rá egy darab levágott locsolótömlőt, hogy megóvjuk az ágakat, majd a bot végét a kiszemelt gyümölcs kocsányához érintve óvatosan böködjük le a gyümölcsöt. A technika alkalmazása némi gyakorlással egyre könnyebbé válik.
Tipp
A kajszi termésritkítása esetenként időgényes lehet, nem beszélve arról, hogy a fa alól is fel kell takarítanunk a gyümölcsöket. A takarítás hosszát nagyban lerövidíthetjük (és a derekunkat is megkímélhetjük a sok hajlongástól), ha a termésritkítás megkezdése előtt ponyvát vagy fóliát terítünk le a fa alá, amiről könnyen összegyűjthetjük a leselejtezett gyümölcsmennyiséget.
Aki tudja tehát, hogyan kell a kajszi termésritítását elvégezni, és a gyakorlatban is alkalmazza, biztos lehet benne, hogy gyümölcséréskor nagyobb, egészségesebb gyümölcsöket szüretelhet majd a fáról.