Mindenki nyugodjon meg, pánikra nincs ok! Legalábbis részben.
Végre vannak termő gyümölcsfáink, amire oly régen áhítoztunk. Köztük van egy formás kis kajszi is, hogy semmi se hiányozzon a kívánságlistánkról. Idén termőre is fordult, történt azonban egy látszólag váratlan esemény: a fa elkezdte ledobálni a még jócskán éretlen, apró gyümölcskezdeményeit.
Aggodalomra azonban semmi ok: ez gyakori jelenség, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a fa hirtelen megbetegedett, netán mindjárt el is pusztul.
Lássuk tehát, mi okozza az éretlen gyümölcsök lehullását!
Miért dobálja le a kajszi a gyümölcsét?
Ha a kajszi ledobálja a gyümölcsét, ennek oka, hogy a fa jóval több virágot hozott, mint amennyire szüksége van. Rendszerint nem az összes virág beporzása sikeres, így a plusz virágmennyiség mintegy biztosítékul szolgál a növény számára. Ha azonban az a forgatókönyv valósul meg, hogy szinte az összes virág megtermékenyül, az ezt követő terméskötődés is túl nagy számban történik meg.
A túl sok gyümölcskezdemény okozta stresszhatás váltja ki, hogy a kajszi elkezdi ledobálni a felesleget - esetenként akár két hullámban is! Első alkalomal júniusban, amikor az apró, éretlen gyümölcsök hullanak le, több teret engedve ezzel a megmaradó gyümölcsök fejlődésének.
Teendőink gyümölcshullás idején
Csakúgy, mint az őszibarack gyümölcsritkítása esetén, itt is megtehetjük, hogy kézzel ritkítjuk a gyümölcsöket, megelőzve ezzel, hogy kiszámíthatatlanul kezdje a fa ledobálni azokat. A művelethez szükségünk lesz egy létrára, vödörre és egy kis türelemre; bár a munka kissé időigényes, még mindig könnyebb a kézzel történő ritkítás, mint a gyümölcshullás utáni feltakarítás.
Úgy távolítsuk el a gyümölcsöket az ágakról, hogy a megmaradó gyümölcsök közötti távolság 5-10 cm legyen. Elsőre drasztikusnak tűnhet egy ilyen mértékű ritkítás, de az eredmény magáért fog beszélni: a beérő gyümölcsök nagyobbak és húsosabbak, lédúsabbak lesznek, mintha magára hagytuk volna a fát a kritikus időszakban.
Kajszi varasodása
Bár a gyümölcsök természetes lehullására a legtöbb kajszibarackfa esetén évente sor kerül, előfordulhat az is, hogy egy betegség, név szerint a kajszi varasodása miatt hullanak le a gyümölcsök. A betegség hatására az éretlen gyümölcsön apró, olívazöld foltok jelennek meg. Ahogy a gyümölcs nő, úgy nőnek a foltok vele együtt, míg végül kiterjedt, sötét foltokká állnak össze a gyümölcs bőrén. A betegséggel érintett gyümölcsök felhasadhatnak és még éretlenül lepotyoghatnak. A beérő gyümölcsök közül pedig sok menthetetlenül sérült lesz.
A megfelelő higiénia, beleértve az összes gyümölcs leszüretelését, valamint a fa alatti rendszeres feltakarítás a gyümölcsérés alatt és után, segíthet az organizmus elpuszításában. Széles spektrumú gombaölő szert is alkalmazhatunk a gyümölcsök leszedése után, megismételve azt a tavaszi rügypattanáskor.