Miért dobálja le a kajszi az éretlen gyümölcsét?

Miért dobálja le a kajszi az éretlen gyümölcsét?

Mindenki nyugodjon meg, pánikra nincs ok! Legalábbis részben.

Végre vannak termő gyümölcsfáink, amire oly régen áhítoztunk. Köztük van egy formás kis kajszi is, hogy semmi se hiányozzon a kívánságlistánkról. Idén termőre is fordult, történt azonban egy látszólag váratlan esemény: a fa elkezdte ledobálni a még jócskán éretlen, apró gyümölcskezdeményeit.

Aggodalomra azonban semmi ok: ez gyakori jelenség, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a fa hirtelen megbetegedett, netán mindjárt el is pusztul.

Lássuk tehát, mi okozza az éretlen gyümölcsök lehullását!

Miért dobálja le a kajszi a gyümölcsét?

Ha a kajszi ledobálja a gyümölcsét, ennek oka, hogy a fa jóval több virágot hozott, mint amennyire szüksége van. Rendszerint nem az összes virág beporzása sikeres, így a plusz virágmennyiség mintegy biztosítékul szolgál a növény számára. Ha azonban az a forgatókönyv valósul meg, hogy szinte az összes virág megtermékenyül, az ezt követő terméskötődés is túl nagy számban történik meg.

A túl sok gyümölcskezdemény okozta stresszhatás váltja ki, hogy a kajszi elkezdi ledobálni a felesleget - esetenként akár két hullámban is! Első alkalomal júniusban, amikor az apró, éretlen gyümölcsök hullanak le, több teret engedve ezzel a megmaradó gyümölcsök fejlődésének.

Teendőink gyümölcshullás idején

Csakúgy, mint az őszibarack gyümölcsritkítása esetén, itt is megtehetjük, hogy kézzel ritkítjuk a gyümölcsöket, megelőzve ezzel, hogy kiszámíthatatlanul kezdje a fa ledobálni azokat. A művelethez szükségünk lesz egy létrára, vödörre és egy kis türelemre; bár a munka kissé időigényes, még mindig könnyebb a kézzel történő ritkítás, mint a gyümölcshullás utáni feltakarítás.

Úgy távolítsuk el a gyümölcsöket az ágakról, hogy a megmaradó gyümölcsök közötti távolság 5-10 cm legyen. Elsőre drasztikusnak tűnhet egy ilyen mértékű ritkítás, de az eredmény magáért fog beszélni: a beérő gyümölcsök nagyobbak és húsosabbak, lédúsabbak lesznek, mintha magára hagytuk volna a fát a kritikus időszakban.

Kajszi varasodása

Bár a gyümölcsök természetes lehullására a legtöbb kajszibarackfa esetén évente sor kerül, előfordulhat az is, hogy egy betegség, név szerint a kajszi varasodása miatt hullanak le a gyümölcsök. A betegség hatására az éretlen gyümölcsön apró, olívazöld foltok jelennek meg. Ahogy a gyümölcs nő, úgy nőnek a foltok vele együtt, míg végül kiterjedt, sötét foltokká állnak össze a gyümölcs bőrén. A betegséggel érintett gyümölcsök felhasadhatnak és még éretlenül lepotyoghatnak. A beérő gyümölcsök közül pedig sok menthetetlenül sérült lesz.

A megfelelő higiénia, beleértve az összes gyümölcs leszüretelését, valamint a fa alatti rendszeres feltakarítás a gyümölcsérés alatt és után, segíthet az organizmus elpuszításában. Széles spektrumú gombaölő szert is alkalmazhatunk a gyümölcsök leszedése után, megismételve azt a tavaszi rügypattanáskor.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR