Nem terem a kajszi? Ez lehet az oka!

Nem terem a kajszi? Ez lehet az oka!

Az is gond, ha a kajszi túl sokat teremne, de ha egyáltlán nem, az még nagyobb bosszúság!

A kiskertek egyik népszerű gyümölcsfája a kajszi. Nem véletlenül, hiszen finom, zamatos a termése, de a lombjával is szépen díszít. Gondozása viszonylag könnyű, olyannyira, hogy időnként meg is feledkezünk arról, hogy bármi munkánk lenne vele. Ilyenkor fordul elő például az, hogy egy elmulasztott termésritkítás után új, nem várt fordulatot vesznek a dolgok.

A termésritkítás lényege, hogy a fejlődésnek indult gyümölcsök egy részét – a megmaradók érdekében – leszedegetjük a fáról. A fa ugyanis több gyümölcsöt kezd érlelni, mint amennyit valójában elbír. Azon általában nem akadunk fenn, ha egy gyümölcsfa "túl sokat" teremne. De mi a helyzet akkor, ha csak nem akar teremni? Mert ez a nyugtalanító forgatókönyv is előfordulhat.

Ezért nem terem a kajszi

Mivel a kajszi gondozása nem bonyolult és a beérett termését is gyerekjáték leszüretelni, ha nincs a fán gyümölcs, ez bizony valamilyen problémára utaló jel.

Beporzás

Mindenekelőtt vegyük számba, hogy egy vagy több kajszifa áll-e a kertünkben. Bár a kajszi elméletben önbeporzó, esetenként az a legjobb, ha a jobb beporzás érdekében egynél több kajszifát telepítünk a kertünkbe. Az sem gond, ha két különböző fajtáról van szó. Szó mi szó, sokat segít a terméketlenség megoldásában, ha egynél több kajszifát nevelünk.

Ha tehát a kajszifa nem hoz gyümölcsöt, ennek oka az elégtelen beporzás is lehet. Mindenképpen a fa előnyére válik, ha olyan helyre ültettük, amely elősegíti a beporzást. Ha peszticideket, rovarirtó szereket használunk, akkor akaratunkon kívül azokat a hasznos rovarokat is elpusztíthatjuk, amelyek elvégezhetnék a kajszi beporzását. Továbbá, a rendkívül szeles vagy esős időjárás is távol tarthatja a kajszi beporzóit a fától.

Kártevők

Ha a kajszi nem terem, a problémát kártékony rovarok, paraziták is okozhatják. Esetenként ezek rögtön terméskötődés után károsítják, megrágják a gyümölcskezdeményeket, amelyek így lehullanak a fáról. A gyümölcsöknek esélyük sem volt beérni, még aprón és szinte észrevétlenül kárba vesztek. Vizsgáljuk meg a fát: lárvákat, kártevőket, kórokozókat keressünk, hogy meggyőződjünk róla, valóban ezek okozzák-e a gyümölcshozás elmaradását.

kajszi nem terem 02

Termesztési feltételek

A rossz termesztési viszonyok miatt is előfordulhat, hogy nem terem a kajszi. Ha a fa túl kevés vagy túl sok vizet kap a virágzás vagy a gyümölcsérés idején, ez is okozhatja végül a gyümölcsök hiányát. A tápanyagok, mint például a foszfor hiánya, szintén bűnös lehet. Ha figyelemmel kísérjük, mennyi vízhez és tápanyaghoz jut a fa, ez nagyban segít megelőzni a bajt.

Ne feledjük tehát, ha egy kajszifa nem terem, ez arra utal, hogy valami nincs vele rendben. A baj forrása kereshető magában a fában vagy a közvetlen környezetében, de a nem hozzáértő gondozás is felróható okként. Derítsük ki, pontosan mi okozza az elmaradt terméshozást, hogy aztán a konkrét okok ismertében cselekedni tudjunk és végül ismét saját termésű, ízletes kajszit falatozhassunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR