Most kell kibányászni a kánna gyöktörzsét a teleltetéshez

Most kell kibányászni a kánna gyöktörzsét a teleltetéshez

A gyöktörzsükkel szaporítható növények teleltetésének legjobb módszerét mutatjuk most be.

A kánna – egészen pontosan a kánna rizómái – teleltetésének legfőbb célja, hogy ezt az impozáns megjelenésű, szubtrópusi-trópusi eredetű növényt évről évre újra kiültethessük a kertbe. A jó hír, hogy a rizómák téli tárolása egyszerű, senkinek nem okozhat gondot. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet mindezt sikeresen megvalósítani!

Kánna

A rizómák előkészítése a teleltetésre

Mielőtt a kánna rizómáit elrakjuk telelni, ki kell azokat emelnünk a földből. A rizómák kiásásával várjunk addig, amíg az első fagy hatására el nem száradnak a növény levelei. Miután a levelek elhaltak, óvatosan ássuk körbe a rizómákat. Jó, ha tudjuk, hogy a rizómák a nyári hónapokban gyorsan megszaporodhatnak, így mindig egy kicsivel nagyobb körben kezdjük az ásást, mint amekkora helyre a növényt eredetileg ültettük. Emeljük ki a rizómát a talajból, és ha szükséges, válasszuk szét több darabra.

Kánna

A következő lépés a rizómák előkészítése a téli pihenőre. Elsőként a szárakat vágjuk vissza 6-8 cm-esre. Ezután óvatosan mossuk le a földet a rizómákról. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy fénylően tisztára kellene súrolnunk azokat! A súrolás hatására ugyanis kisebb sérülések, karcolások keletkezhetnek a rizómák felületén, amely védtelenné teheti a növényt a kórokozókkal szemben, és a rizómák akár rothadásnak is indulhatnak.

A rizómák megtisztítása után a teleltetésre való előkészítést a rizómák eddzése követi. Néhány napra tegyük a rizómákat egy száraz helyre, amely lehet például egy garázs vagy szekrény. Ez a pár nap elegendő ahhoz, hogy a rizómák külső felülete megszáradjon, megkeményedjen – ezáltal a növény ellenállóbb lesz a rothadással szemben.

A rizómák teleltetése

A rizómák előkészítése után következhet a jól megérdemelt téli álom. Csomagoljuk be a rizómákat újságpapírba vagy papírzacskókba. A rizómákat lehetőség szerint hűvös, száraz helyen tároljuk, például alagsorban, garázsban, kamrában vagy szekrényben. Ha van elég hely, a rizómákat akár a hűtőnk zöldségtároló rekeszében is átteleltethetjük.

A teleltetés ideje alatt időnként nézzünk rá a rizómákra. 2-3 hetente ellenőrizzük, hogy milyen állapotban vannak, és dobjuk ki azokat, amelyeken esetleg a rothadás jeleit véljük felfedezni. Ha azt tapasztaljuk, hogy több is elkezdett rothadni, a legjobb, amit tehetünk, hogy keresünk egy szárazabb helyet a rizómák tárolására.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?