Hasznos tippek: így teleltessük a kardvirág gumóit!

Hasznos tippek: így teleltessük a kardvirág gumóit!

Azért, hogy a gyönyörű kardvirágokat évről évre újra megcsodálhassuk a kertünkben, meg kell tennünk a szükséges lépéseket.

Ezek közé tartozik, hogy gondoskodnunk kell a kardvirág gumóinak szakszerű téli tárolásáról. A kardvirág gumói nem fagytűrők, azaz a szabadban hagyva biztosan elfagynának a hosszú téli hónapok alatt. Ezért ki kell ásnunk azokat a földből és tavaszig védett helyen tárolnunk, ha az a tervünk, hogy a következő évben újra kiültetjük azokat a kertbe. Az alábbiakból kiderül, milyen lépésekből is áll pontosan a kardvirág gumóinak az átteleltetése!

A kardvirág gumóinak kiásása

Sok hobbikertész elköveti azt a hibát, hogy túl korán fog hozzá a kardvirág gumóinak a kiásásához: azaz még mielőtt a lomb elszáradna. Ahhoz, hogy megfelelően át tudjuk teleltetni a kardvirág gumóit, meg kell várnunk, amíg az első fagy hatására a növény föld feletti részei elhalnak. Elvirágzás után ugyanis a növény az erőforrásait a gumók táplálására fordítja.

Körülbelül nyolc héttel ezt követően megkezdhetjük a gumók kiásását, de gyakorlatilag bármikor megtehetjük, amíg el nem érkeznek a fagyok. Annak eldöntése, pontosan mikor is célszerű a gumókat kiásnunk, mondhatni az egész művelet legkritikusabb része; de mindent összevetve általában az a legbiztonságosabb megoldás, ha kivárjuk, amíg a növény föld feletti része teljesen megbarnul és visszaszárad. Miután a lomb megbarnult, elkezdhetjük óvatosan kiásni a gumókat a talajból.

kardvirag gumoinak teleltetese 02

A kardvirág gumóinak tárolása

A kardvirág gumóit kerti fogóvillával vagy ásóval ássuk körbe. Az ásást a gumóktól megfelelő távolságra kezdjük meg, nehogy véletlenül megsértsük azokat, belevágjunk azokba. A növényt az elszáradt leveleinél megragadva húzzuk ki a talajból, majd óvatosan rázzuk le róla a föld nagyját. Elképzelhető, hogy a gumók alsó felén apró, új gumókat is fel fogunk fedezni, amelyek az elkövetkező néhány évben fogják elérni a kifejlett méretüket.

A következő lépés a kardvirág gumóinak a kezelése. Ez azt jelenti, hogy kiásott gumókat hagyjuk két napig a talaj felszínén száradni. Ezt követően tegyük azokat egy kartondobozba, majd helyezzük el a dobozt egy meleg, száraz, jól szellőző helyiségben, amelynek a hőmérséklete 28-29 °C körüli. A gumókat körülbelül két hétig hagyjuk itt, hogy teljesen megszáradjanak.

kardvirág

Miután a gumók megszáradtak, válasszuk szét azokat. A kardvirág az előző évi, idősebb gumóin újakat fejleszt, ezeket a megszárítás után le tudjuk választani, csakúgy, mint a kis gumókezdeményeket. A régi, elöregedett gumókat selejtezzük le, dobjuk ki, a fiatal, új gumókat pedig rakjuk vissza a dobozokba. Előtte fordítsuk ki a dobozból a gumókról esetlegesen lepergett földet is. Ekkor vágjuk le a növényről az elhalt leveleket is.

Mi a teendő a kardvirág gumóival a tél folyamán?

A kardvirág gumóinak átteleltetése során fontos, hogy próbáljuk meg megelőzni a rothadást és válogassuk ki a beteg, fertőzött gumókat. A teleltetés kezdetén alaposan vizsgáljuk át a gumókat és dobjuk ki a gyanús, foltos, puha darabokat. Érdemes a gumókat meghinteni gombaölő porral, mielőtt megkezdjük a teleltetésüket.

A gumók teleltetése során tulajdonképpen azt a környezetet próbáljuk utánozni, amely a növényt a természetes élőhelyén is körülvenné, csak ha lehet, még ennél is jobb feltételeket próbálunk teremteni. A gumókat a kartondobozokba szimpla rétegekben helyezzük el, a rétegek közé tegyünk újságpapírt, de hagymahálóba téve is teleltethetjük a gumókat. Légáteresztó papírzacskókban is működik a teleltetés, de akár egy vászonzsák vagy leselejtezett nejlon harisnyanadrág is szóba jöhet. A lényeg, hogy a telelő gumók közvetlen környezetében megfelelő legyen a légáramlás.

A gumókat tároljuk hűvös, száraz, fagymentes helyen, ahol a hőmérséklet jellemzően 4 °C körüli. Vannak, akik a hűtőjük zöldségtartó rekeszét választják erre a célra, de a garázs is megfelelő hely lehet a kardvirág gumóinak az átteleltetésére. Egy fűtetlen alagsor vagy zárt terasz szintén ideális lehet. A teleltetés egészen a következő tavaszig tart, amikor a fagyveszély elmúltával a gumókat újra kiültethetjük a szabadba.

Most, hogy már megismertük a kardvirággumók teleltetésének legfontosabb lépéseit, biztosak lehetünk abban, hogy tavasszal lesz mit újra kiültetnünk a kertbe, és ismét élvezhetjük majd a csodás kardvirágok páratlan szépségét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR