Lila színnel díszíti az erkélyt az ellenálló verbéna

Lila színnel díszíti az erkélyt az ellenálló verbéna

Egész nyáron virágzik.

A kerti vasfű vagy verbéna a napsütötte Dél-Amerikából származik, Argentína, Brazília és Patagónia területéről. Egész Európában otthonosan érzi magát, a hobbikertészek is szívesen ültetik a balkonokra, teraszokra.

verbena lila szinnel disziti 02

A verbénának számos faja és fajtája létezik. A színskála rendkívül széles: fehér, rózsaszín, narancs, piros, lila, kék virágú variánsok mellett színkeverékek, sőt kétszínű változatok is léteznek. A virágok a virágszár végén álernyőbe rendeződnek.

verbena lila szinnel disziti 03

Az alapfaj lila színű, elegáns virágaival, erőteljes növekedésével valóban szép díszt jelent a balkonon. Erős, buja, zöld lombozata mindenekelőtt a függőkosarakban mutat jól. A virágok vonzzák a pillangókat is. Nagyon jól illik más, magasabbra növő virágos növényekhez, érdemes például muskátlival, petúniával társítani.

verbena lila szinnel disziti 04

Mivel a déli területekről származik, különösen kedveli a napsütést. Napos-félárnyékos helyen érzi jól magát, ahol sok a fény. Ha túl árnyékos területre ültetjük, gyorsan sorvad, hervad.

A verbéna igen ellenálló, bírja az erős szelet, esőt is. Még a rövidebb száraz időszakot is jól tolerálja, azonban a gyökérlabdának nem szabad teljesen kiszáradnia. A rendszeres öntözés ezért fontos! Kéthetente érdemes tápoldatozni, normál folyékony táppal, a gyorsabb, erőteljesebb növekedés és virágképződés érdekében.

verbena lila szinnel disziti 05

Azért, hogy a növény egész nyáron, májustól akár szeptemberig hozzon bimbókat, érdemes az elszáradt virágokat is eltávolítani. A verbéna nem télálló, ajánlatos mégis kinn hagyni, mert a magjait elveti. Nálunk egynyáriként tartják, de megpróbálkozhatunk fagymentes, világos helyen az átteleltetésével is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR