Dísznövényként, kártevők távoltartójaként ismerjük, de érdekes tudni róla, hogy a növény minden része ehető, a mustárhoz hasonló ízű. A hobbikert.hu bemutatja a legjobb sarkantyúka-recepteket és a betakarítás trükkjeit.
Dísznövény a kertben
A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) dekoratív egynyári kúszónövény. Számos változata ismert, köztük a kisebb bokrokat alkotó törpe változatok vagy az akár 2 méter hosszúra is növő kúszószárú fajták. A kertbe ültetve távol tart számos kártevőt.
Áprilisban vessük a kert napos, félárnyékos szegletébe. Talajban nem válogatós, kevés gondozást igényel. Nagy melegben reggel és este is locsoljuk a földjét. Magról könnyen szaporodik.
Nyár elejétől ősz közepéig-végéig nyíló virágainak színe az aranysárgától a narancssárgán át a skarlátvörösig terjed. A virágok tölcsér alakúak, ötszirmúak. A levelek kerekdedek, erezettek, élénk világoszöldek, hullámos szélűek. Ültethetjük szegélynövényként, de balkonládában, csüngő virágtartóban is rendkívül mutatós.
Gyógynövény
Gyógynövényként is közismert: C-vitamint, káliumot, vasat, illóolajokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatással bír, magja természetes antibiotikumként hat.
Ehető virág: kertből a konyhába
A sarkantyúkának nem csak a virága, hanem minden föld feletti része ehető: a levelek, a bimbók, még a (zöld) magok is. Íze a mustáréra emlékeztet, némi édeskés beütéssel.
Vigyázat! Kizárólag nem permetezett, vegyszerekkel nem kezelt sarkantyúkát használjunk fel étkezési célra!
Sarkantyúkás omlett
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 evőkanál tej
- 2 sarkantyúkamag
- 2 fiatal sarkantyúkalevél
- 4 sarkantyúkavirág szirmai
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál vaj
- reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A tojásokat üssük fel egy keverőtálba. Öntsük bele a tejet és együtt verjük fel. Egy villa hátával zúzzuk össze a magokat. Adjuk a tojásos keverékhez. Dobjuk bele a leveleket és a szirmokat is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A vajat serpenyőben alacsony lángon olvasszuk fel. Öntsük a serpenyőbe a tojásos-sarkantyúkás keveréket. Kavarjuk meg gyorsan, majd hagyjuk az omlettet készre főni. A tálaláshoz szórjuk meg az omlett tetejét reszelt parmezán sajttal. Díszítsük sarkantyúkaszirmokkal.
Sarkantyúkás vaj
Ez a finom, fűszeres vaj a reggelik, tízóraik tökéletes kiegészítője lehet. Szép, élénk színével, gazdag, krémes állagával, enyhe csípősségével összetevői tökéletes összhangot alkotnak.
Hozzávalók:
- 12-16 sarkantyúkavirág
- 3-4 sarkantyúkalevél
- 2 evőkanál metélőhagyma
- 250 g nem sózott vaj
Elkészítés:
A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy megpuhuljon.
A frissen leszedett virágokat és leveleket hideg víz alatt mossuk meg, hogy megszabaduljunk az esetlegesen rajtuk lévő apró rovaroktól, porszemektől. Mivel a virágok viszonylag kemények, vastagok, nem kell attól tartanunk, hogy tönkremennek a víztől. A metélőhagymát öblítsük le, hajtsuk félbe, az egyik hosszú szállal kössük csokorba, így könnyen fel tudjuk aprítani. A sarkantyúkaleveleket is aprítsuk fel.
Ha a vaj nem puhult meg elébbé, tegyük pár másodpercre a mikrohullámú sütőbe. A puha vajat villával keverjük habos-krémesre. A hozzávalókat lassan keverjük bele, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőlük.
A kész fűszeres vajkrémet töltsük formába, fogyasztásig így tegyünk a hűtőbe. Hűtőben több hétig, fagyasztóba téve akár egy évig is elláll.
Töltött sarkantyúkavirág
A töltött sarkantyúka olyan finomság, amit a délutáni teát szürcsölve elmajszolhatunk.
Válogassunk szép nagy, ép, egészséges virágokat. Az eltérő színárnyalatú virágok a legmutatósabbak. Válasszunk egy megfelelő tölteléket, ami lehet például lágy sajt vagy tojáskrém. A tölteléket teáskanállal töltsük a virágok belsejébe mintegy háromnegyed részig. A szirmok végét óvatosan hajtsuk rá körben a töltelékre. Tálaljuk pirítósra, uborka- vagy paprikaszeletekre téve, de fogyaszthatjuk magában is.
További felhasználási tippek, ötletek:
1. Virágszüret
A virágokat nyíláskor rögtön szedjük le. Általában a kisebb virágok a legzamatosabbak. míg a nagyobb virágok ideálisak díszítésre, vagy apróra tépkedve, kisebb-nagyobb darabokra felaprítva. Aromáját megtartja, aa nyersen fogyasztjuk.
2. Kitűnő salátaadalék
A csípős, borsos ízű leveleket salátákba tehetjük. Egyszerűen vágjuk fel és keverjük a salátába. A levelekkel tökéletesen helyettesíthetjük például a vízitormát.
A virágokkal szintén mutatósabbá, dekoratívabbá, étvágygerjesztőbbé tehetjük a különböző salátákat.
3. Sarkantyúkamag kapribogyó helyett
A még zöld magokat és a bimbókat kapribogyó helyett használhatjuk. Felhasználhatjuk minden olyan étel elkészítéséhez, amelyhez egyébként kapribogyót használnánk, mivel az ízük igen hasonlít egymásra. Szórhatjuk pizzákra vagy keverhetjük salátákba. A magok ecetes-sós lében eltéve igen finomak.
4. A sarkantyúka mint fűszer
Leveleket és magokat használjunk vegyesen. Vajba (lásd fentebb), lágy sajtba keverve enyhén fűszeres, csípős ízt kölcsönöz azoknak. A felaprított szirmokat és leveleket keverhetjük olívaolajba, salátöntetbe, ecetbe.
5. Díszítsünk sarkantyúkával
A virágok vagy a levelek díszítőelemként csipetnyi eleganciát kölcsönöznek az ételkülönlegességeknek, ünnepi fogásoknak, de akár a villásreggelinek is.
A virágokkal:
- feldobhatjuk a reggeli omlettet,
- az előételeket még étvágygerjesztőbbé tehetjük,
- feldíszíthetjük a kínáló falatkákat,
- a főfogásokat még finomabbá tehetjük.
A pikáns desszertekhez, gyümölcstálakhoz pedig adjunk zsenge, üdezöld leveleket. Kinek van még receptötlete?