Szegény ember kapribogyója néven ismert savanyúság készülhet belőle.
A sarkantyúka levelei és virága is felhasználható ételkészítéskor, Vasvári Márta a terméséből még savanyúságot is készített, melynek íze egészen hasonló a kapribogyóéhoz.
A lehető legtöbbet szerettem volna kinyerni a kertemben termett növényekből, ezért is ültettem sarkantyúkát (minden része ehető). A virágát salátákban, a levelét pesztóhoz már felhasználtam, de a terméshez nem volt ötletem, ezért elkezdtem keresgélni receptek után. Így akadtam rá, hogy Amerikában, ahol a nasturtium őshonos, savanyúságot készítenek belőle, ami "poor man's capers" vagy "California capers" néven ismert. Az elkészült savanyúság íze és állaga tényleg nagyon hasonló a kapribogyóéhoz.
Idén nyáron készítettem először. Nagyon kezdő kertész vagyok, tavaly költöztem életemben először kertes házba.
Hozzávalók:
- 1-2 marék kerti sarkantyúka termés
- fél liter víz és 2 csapott evőkanál (kb. 40g) só az áztatáshoz
- 4%-os ecet
- babérlevél
- cukor ízlés szerint a tartósításhoz
- egy fél literes befőttesüveg az áztatáshoz
- kisebb üveg az eltevéshez
Így készül:
A kettesével-hármasával termő bogyókat szét kell szedni, és alaposan átmosni.
Jól záró, tiszta befőttesüvegben a sóoldatban 2-3 napot érlelni kell, ezalatt a bogyók elveszítik a harsány csípős ízt, és kellemes, mustáros ízük lesz.
Az áztató lé gyöngyözhet, illetve opálossá válhat, ez teljesen normális, csak a tejsavbaktériumok jelenlétét jelzi. Mikor a bogyók átértek, le kell szűrni őket, ha túl sósak, akkor esetleg át lehet mosni (én nem mostam át).
Ezután kicsi, steril üvegekbe tesszük a bogyókat babérlevéllel, és forró, enyhén cukros ecettel tartósítjuk. Az üveget peremig kell tölteni, és azonnal lezárni.
Arra figyelni kell, hogy a bogyók ne lógjanak ki az áztatóvízből, és az áztatás alatt az üveget nem szabad nyitogatni.
A bogyók kicsik, így a szép nagyra nőtt sarkantyúkámról is csak úgy 2 maroknyit tudtam szüretelni egyszerre, így ekkora mennyiségből készítettem.
Azzal kapcsolatosan, hogy mennyi ideig áll el, az interneten talált receptek 6 hónapot mondtak, mindegy, hogy spájzban vagy hűtőben tároljuk.
Steakekhez, sült halakhoz, tésztákhoz tervezem felhasználni. A próbaadaggal egy kis cheddar sajtot dobtam fel.