A legvadabb tövisű kaktuszok, a Ferocactus nemzetség a Füvészkertben

A legvadabb tövisű kaktuszok, a Ferocactus nemzetség a Füvészkertben

Érdemes ellátogatni a Tavaszi Országos Kaktuszkiállításra és Vásárra, amely a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében az ELTE Füvészkertben 2021. május 28-30. között kerül megrendezésre.

Mexikó kietlen szikláinak, tűző napsütésnek kitett hegyeinek és völgyeinek lakói a sokszor bizarr és veszélyes töviseket nevelő Ferocactus-ok vagy más néven hordókaktuszok. A bizarr külső ellenére Mexikó őshonos indián lakóinak mégis „barátai” ezek a zord külsejű növények. Módosult pozsgás száruk rengeteg vizet tárol, melyet „megcsapolva” az indiánok, de a szomjas kaktuszkutatók is tiszta ivóvízhez jutnak a forró mexikói fennsíkokon, emellett egyes fajok termését Mexikóban citrompótló gyümölcsként is fogyasztják, árusítják.

fuveszkert 2021 kaktuszkiallitas 02

Míg hazájukban az őslakosok „haszonnövényt” láttak a hordókaktuszokban, Európába kerülve és elterjedve ezek a fajok hamar népszerűvé váltak a kaktuszkedvelők körében. Mi a népszerűségük oka? Egyértelműen a fegyverzetnek is beillő színes töviseik, az idősebb példányok tekintélyes mérete, valamint pompás sárga vagy lilás virágaik teszik őket különlegessé.

fuveszkert 2021 kaktuszkiallitas 03

Újabban igen keresettek a nemzetségek keresztezésével létrejött, gyakran igen különleges tövisezettségű vagy pompás virágú hibridek, melyek a Ferobergia  elnevezést kapták.

Hazánkban is kedveltek a színes tövisű, bizarr megjelenésű hordókaktuszok, melyek dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei tavaszi országos kiállításunk fókuszába helyeztük ezeket az érdekes növényeket.

fuveszkert 2021 kaktuszkiallitas 04

Kiállításunkon a nemzetség tucatnyi faja gyönyörű, horgas tövisekkel, termetes méretükkel várja látogatóinkat, mindezek mellett természetesen további látványos kaktusz és pozsgásnövény érdekességeket is kínálunk az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényanyagának bemutatásával.

Lehetőség lesz növények vásárlására, és a gyermekekről sem feledkezünk meg: szeretettel várjuk őket kézműves foglalkoztatónkba szombaton és vasárnap.

Időpont és helyszín

Időpont: 2021. május 28-30-ig.
Nyitva tartás: 9-17 óráig.
Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.

További információ: Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete

A rendezvényt az érvényes járványügyi intézkedések betartásával tartjuk meg.

fuveszkert 2021 kaktuszkiallitas 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR