A legzöldebb fitneszterem: a kerted

A legzöldebb fitneszterem: a kerted

Karnyújtásnyira a tornaterem!

A kerti munka egészségesebbé és fittebbé tesz. Beszéljenek helyettünk a számok: érdekel, hogy mennyi kalóriát égetsz el fűnyírás és gyomlálás közben?

A kertben végzett tevékenység ráadásul nemcsak a testünknek, de a szellemünknek is jót tesz. Gondoljunk csak az ásásra, ami bármelyik lábizom-gyakorlatot felülmúlja! Erősíthetünk a bicepszre és a mellizmokra is, egyetlen sövényvágó olló segítségével! A legtöbb kerti szerszám bármelyik fitneszgépet kenterbe veri, és nemcsak a kertet, de az izomzatunkat is rendbe teszi! A levelek őszi összeszedése a hátizmokat mozgatja át, a gereblye pedig folyamatosan edzésben tartja a vállunkat.

kert fitneszterem 03

A számok persze még ennél is beszédesebbek, egyes tudósok már a kerti munkák energiafelhasználását is megmérték. Egy óra kinti ténykedéssel kb. 400 kcal energiát használunk fel, a fűnyírás 400 kcal, az ásás 600 kilokalóriát éget el, a gereblyézéssel és a kapálással 300 kilokalóriától szabadulunk meg, a baltás favágás viszont 1200 kcal.

kert fitneszterem 04

Aki már valaha készített ágyást ásóval, tudja, hogy milyen fárasztó munka. Ugyanakkor kifizetődő is, mert az ellenálló-képességünket, a szervezetünk komplett működését javítja ez a tevékenység. Egy japán tanulmány szerint a rendszeresen kertészkedők körében egészségesebb szívműködés és jobb keringési rendszer jellemző, így a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb. A kertben nem nehéz súlyokat mozgatva koncentrálunk egy-egy izomra, hanem az egész testet átmozgatjuk a friss levegőn.

kert fitneszterem 02

Akárcsak a sportolás közben, a kertben is figyelnünk kell a testmozgás szabályaira, az egészségünk érdekében. Ügyelnünk kell a mozdulatainkra, és a megfelelő segédeszközök használatára. Mire gondolunk? Válasszunk kényelmes ruhát, hogy ne szorítsuk el a vérkeringést, ügyeljünk az ízületeinkre a hajolgatásnál, emelgetésnél.

kert fitneszterem 05

Nem csak a testünk fog felfrissülni a kerti munka alatt, de talán még pár kilóval kevesebbek is leszünk a szezon végére, sőt a lelküknek is nagyon jót tesz a gyomlálás.

Kiszellőztethetjük a fejünket, gondolatokkal töltekezhetünk, és magunk mögött hagyhatjuk pár órára a stresszes hétköznapokat.

Irány a kert, a zöld fitneszterem!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?