Mandulafa a kertben: védettebb területekre ajánljuk

Mandulafa a kertben: védettebb területekre ajánljuk

Rendszeres metszést igényel.

A mandulafa őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Annak ellenére, hogy a déli, meleg területeket kedveli, hazánkban is termeszthető, főként a védett, déli domboldalakon, szubmediterrán klímájú területeken.

mandulafa vedettebb teruletekre 02

Már februárban nyílnak bájos virágai, még az alma, a körte, a cseresznye vagy a sárgabarack szirombontása előtt. A késői fagyok veszélyeztethetik a virágokat és a termést, azonban maga a növény szívós, jól tűri a hideget, akár -20 °C-ig.

mandulafa vedettebb teruletekre 03

A mandulafa a kertben is mutatós, a kora tavasz egyik ékköve, ugyanakkor nemcsak a látványa megkapó, értékes és finom gyümölcse miatt is érdemes ültetnünk!

A mandulafát telepítsük szélvédett, meleg, napos helyre. Télen és kora tavasszal ne érje egész nap napsütés. Ajánlatos például egy délnyugati sövény, garázs, fal mellé tenni, mivel a virágok és a fiatal levelek érzékenyek a reggeli napsütésre.

mandulafa vedettebb teruletekre 04

A közeg iránt meglehetősen igénytelen. A normál kerti föld megfelelő, a pangó vizet azonban kerülni kell. A legjobb egy mély termőrétegű, kissé száraz, jó víz- és légáteresztő, meszes talaj. érdemes a talajt ültetés előtt komposzttal gazdagítani és homokkal lazítani Az első évben az ültetést követően bőségesen öntözzük, az idősebb fák jól bírják a szárazságot.

mandulafa vedettebb teruletekre 05

Ha szeretnénk ősszel a finom csemegét fogyasztani, akkor nem mindegy, hogy milyen fajtát ültetünk. A legjobb mindjárt két példányt telepíteni, mivel a mandula nem minden fajtája öntermékeny, szüksége lehet egy másik fára a beporzáshoz. Léteznek ugyanakkor öntermékeny fajták is, például a ’Lauranne’, amelynek azonban szintén több a termése, ha akad egy beorzó a közelben. Ez nem feltétlenül kell, hogy mandula legyen, az őszibarack vagy nektarinfa is lehet.

mandulafa vedettebb teruletekre 06

A gazdag virágzás és bőséges termés feltétele a rendszeres metszés. Ez segíti az új hajtások képződését, amelyeken virágok rakódnak. A korona szelőssé tétele segíti az eső utáni kiszáradást, így nem tudnak a gombás betegségek, például a monília megtelepedni. A metszést ideális egy felhős, esőmentes napon elvégezni a szüretet követően. Ilyenkor hajtásonként néhány szemre rövidítsük meg az ágakat, a koronában 3-5 főág maradjon.

Csonthéjas termése édes vagy kesernyés magot rejt. A mandulamag fehérjét, zsírsavakat, olajat, szénhidrátot, ásványi anyagokat tartalmaz. A marcipán alapanyaga, de kozmetikai készítményekbe is gyakran keverik.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR