A metszéstől a hóvirág osztásáig: februári tippek a kiskertben

A metszéstől a hóvirág osztásáig: februári tippek a kiskertben

A tavasz lehelete.

A február általában már enyhébb időt ígér, bár előfordulhat az is, hogy még hótakaró borítja a kertet. A kora tavasz viszont már a levegőben van, megérkeznek az első napsugarak, virágzik a hóvirág és a hunyor, a kertészek készülődni kezdenek a küszöbön álló szezonra.

Vegyük sorra a legfontosabb tennivalókat!

A dísznövények között

• Nyári virágok vetése a balkonládákba. Február végén már elvethetjük az ablakpárkányon az egynyári virágok magjait, hogy már májusban virágokat hoznak. Ehhez palántázófölddel töltött cserépbe vessük a magokat, enyhén nyomkodjuk őket a földbe, óvatosan öntözzük meg, majd állítsuk a cserepet világos, hűvös helyre a szobában (az ablakpárkány jó választás, de csak akkor, ha nincs alatta fűtőtest). Amennyiben rendelkezünk fűtetlen üvegházzal, télikerttel, akkor oda is tehetjük a cserepeket. Kb. 4. héttel a csírázás után tegyünk egy kis folyékony tápoldatot az öntözővízbe.

februari tippek metszes hovirag 02

• Hóvirág szaporítása. A hóvirág önmagától is terjed. Amennyiben szeretnénk egy kicsit segíteni neki, akkor erre ideális idő a virágzás időszaka, vagy közvetlen utána: osszuk szét a ’fészkeket’ és telepítsük a kívánt helyre is belőle. Alaposan öntözzük be a növényeket a műveletet követően.

• Nyáron és ősszel virágzó cserjék metszése. Még mielőtt a madárkák fészkelni kezdenek a kertben, ajánlatos a nyáron és ősszel virágzó bokrokat erőteljesen visszametszeni (ide tartozik pl. a nyári orgona, a hibiszkusz, a gyöngyvessző, a bugás hortenzia). A virágrügyeket az egyéves vesszőn hozzák majd. Fontos, hogy fagymentes napot válasszunk a metszéshez!

februari tippek metszes hovirag 03

• A gyep első kezelése. A hónap végén, amikor már nem várható nagy havazás, nekikezdhetünk a gyep rendbetételének, gereblyével eltávolíthatjuk a lombmaradékot, mohafoltokat, ágakat, így a fű jobban tud növekedni. Csak fagymentes napokon locsoljunk, ha szükséges.

februari tippek metszes hovirag 04

A veteményesben

• Hidegágyás előkészítése. Február végén-március elején megkezdhetjük a hidegágyásba történő vetést. Ehhez időben készítsük elő az ágyást, dolgozzunk be komposztot a földbe. Egy réteg lótrágya természetes fűtést jelenthet! Ehhez ássuk fel a talajt kb. 20 cm mélyen, és terítsünk bele kb. 20 cm vastagon trágyát (esetleg lombbal vagy szalmával keverve). Erre kerüljön 20 cm vastagon a komposzttal dúsított kerti talaj. Kb. 1 hét alatt felmelegszik az ágyás, és nekikezdhetünk a vetésnek.

februari tippek metszes hovirag 05
Linda N.

• Évelő zöldségek tőosztása. A feketegyökeret, a csicsókát vagy a tormát kora tavasszal osztással szaporíthatjuk. Ehhez ássuk ki és több részre daraboljuk fel az erőteljes növényeket. A kívánt helyre ültessük el az így kapott részeket, és öntözzük be.

• Beteg bogyósgyümölcsű bokrok visszavágása. Ha előző évben a ribizli, szeder, egres, málna bokrainkat lisztharmat vagy atka fertőzte, akkor most visszavághatjuk a beteg vesszőket. Az erőteljes metszés következtében új, egészséges hajtásokat hoz majd, ez még akkor is megéri, ha egy évig nem szüretelhetünk.

februari tippek metszes hovirag 06

• Szamóca takarása gyapjúval. Kb. egy héttel meggyorsíthatjuk a szamócák fejlődését, ha február közepétől gyapjútakaróval fedjük őket. Amint a növények virágozni kezdenek, vegyük le a gyapjút.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR