VideóTIPP: Így kell helyesen tartani a metszőollót

VideóTIPP: Így kell helyesen tartani a metszőollót

Egy apró tipp, aminek a megfogadásával sokkal gyorsabban gyógyulnak a megmetszett fák.

A metszőollók közül az úgynevezett „mellévágó” típusok alkalmasak arra, hogy gyümölcsfákat messünk velük. A mellévágó kifejezés azt jelenti az olló két pengéje nem csak simán összezárul, mint a rávágó ollók esetében, hanem összezárt helyzetben egymással átfedésbe kerül. A nagyobb és élesebb pengét vágópengének nevezik, míg a kisebbet támasztópengének. És ami a legfontosabb: egyáltalán nem mindegy, hogy melyik penge merre néz!

A metszőollót mindig úgy kell a levágandó részre rátenni, hogy a megmaradó részhez közel legyen az éles vágópenge, a levágandó részhez pedig a támasztópenge legyen közel. Azért van erre szükség, mert a vágópenge sokkal kevésbé roncsolja a fa szöveteit metszéskor, ezért a megmaradó, élő fa sebfelülete ép marad. Ezzel szemben a támasztópenge egy kicsit megsérti a levágott részt (aminek ugyanis már mindegy, mi lesz vele).

metszoollo tartasa 02

Ha egy felesleges vesszőt kell eltávolítani a gyümölcsfa koronájából, akkor azt ággyűrűre metsszük. Ez azt jelenti, hogy a megmaradó részen még rajta maradjon a vessző első gyűrűje, néhány milliméter magasságban. Azért van erre szükség, hogy a vágáskor nehogy megsérüljön a megmaradó ágrész szállítószövete, és nehogy túl mélyen száradjon be a seb. Ugyanakkor túl nagy méretű csonkot sem szeretnénk hagyni, ami elhal és később betegségek terjesztőjévé válhat.

Az ággyűrűk tövében gyakran rejtett rügyek húzódnak meg, amelyek az ággyűrűre metszést követően, a következő évben kihajthatnak.

Ne felejtsük el, hogy a metszés pillanatában a szabad kezünkkel mindig finoman hajlítsuk a lemetszendő ágat a támasztópenge irányába, így sokkal szebb lesz a metszlap és magához a metszéshez is kisebb erőt kell az ollóval kifejtenünk.

Forrás: A metszés gyümölcsei videótanfolyam, amelyben Bálint gazda 10 házikerti gyümölcsfa metszésére tanítja meg az érdeklődőket, három gyakorló kertész szakember közreműködésével. A helyes metszés tudománya ugyanis gyorsan elsajátítható ebből a 100 perces tanfolyamból.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?