VideóTIPP: Így kell helyesen tartani a metszőollót

VideóTIPP: Így kell helyesen tartani a metszőollót

Egy apró tipp, aminek a megfogadásával sokkal gyorsabban gyógyulnak a megmetszett fák.

A metszőollók közül az úgynevezett „mellévágó” típusok alkalmasak arra, hogy gyümölcsfákat messünk velük. A mellévágó kifejezés azt jelenti az olló két pengéje nem csak simán összezárul, mint a rávágó ollók esetében, hanem összezárt helyzetben egymással átfedésbe kerül. A nagyobb és élesebb pengét vágópengének nevezik, míg a kisebbet támasztópengének. És ami a legfontosabb: egyáltalán nem mindegy, hogy melyik penge merre néz!

A metszőollót mindig úgy kell a levágandó részre rátenni, hogy a megmaradó részhez közel legyen az éles vágópenge, a levágandó részhez pedig a támasztópenge legyen közel. Azért van erre szükség, mert a vágópenge sokkal kevésbé roncsolja a fa szöveteit metszéskor, ezért a megmaradó, élő fa sebfelülete ép marad. Ezzel szemben a támasztópenge egy kicsit megsérti a levágott részt (aminek ugyanis már mindegy, mi lesz vele).

metszoollo tartasa 02

Ha egy felesleges vesszőt kell eltávolítani a gyümölcsfa koronájából, akkor azt ággyűrűre metsszük. Ez azt jelenti, hogy a megmaradó részen még rajta maradjon a vessző első gyűrűje, néhány milliméter magasságban. Azért van erre szükség, hogy a vágáskor nehogy megsérüljön a megmaradó ágrész szállítószövete, és nehogy túl mélyen száradjon be a seb. Ugyanakkor túl nagy méretű csonkot sem szeretnénk hagyni, ami elhal és később betegségek terjesztőjévé válhat.

Az ággyűrűk tövében gyakran rejtett rügyek húzódnak meg, amelyek az ággyűrűre metszést követően, a következő évben kihajthatnak.

Ne felejtsük el, hogy a metszés pillanatában a szabad kezünkkel mindig finoman hajlítsuk a lemetszendő ágat a támasztópenge irányába, így sokkal szebb lesz a metszlap és magához a metszéshez is kisebb erőt kell az ollóval kifejtenünk.

Forrás: A metszés gyümölcsei videótanfolyam, amelyben Bálint gazda 10 házikerti gyümölcsfa metszésére tanítja meg az érdeklődőket, három gyakorló kertész szakember közreműködésével. A helyes metszés tudománya ugyanis gyorsan elsajátítható ebből a 100 perces tanfolyamból.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR