Mitől sárgul a paradicsom levele? Megfejtjük!

Mitől sárgul a paradicsom levele? Megfejtjük!

Végre lehull a lepel a titokzatos kór okáról: sorba vesszük a lehetőségeket, hogy mitől sárgulhatnak a levelek és reméljük, hogy mindenki rájön a saját problémájára. Semmiképp se hagyjuk annyiban!

Akinek van veteményese és ott paradicsomot is nevel, gyakran teszi fel a kérdést: mitől sárgul a paradicsom levele? Minek a jele lehet, milyen betegségre vagy kártevőre utalhat?

Valójában a paradicsom levele számos különböző ok miatt sárgulhat. Az is előfordulhat, hogy a jelenség ártalmatlan, és nem jelent egyet a növény legyengülésével.

Paradicsom

Vegyük hát sorra az okokat, amelyek a levelek sárgulásához vezethetnek!

Ha csak egy-két levél sárgul, és azok is közvetlenül a növény föld feletti részén helyezkednek el, akkor nincs ok aggodalomra. Ez minden bizonnyal annak a jele, hogy ezek a levelek nem tudnak megfelelő mennyiségű tápanyagot felvenni a talajból, illetve nem jutnak elegendő napfényhez. Ez főként akkor fordul elő, amikor a növény már fejlettebb, terebélyesebb és terméseket is érlel.

A paradicsom levelei továbbá olyan okok miatt is sárgulhatnak, amelyek a növény növekedésével nincsenek összefüggésben. Függetlenül attól, mi a kiváltó ok, minden esetben alaposan meg kell vizsgálnunk a növényt a probléma forrásának felderítésére. Soha nem tudhatjuk, hogy olyan veszedelemre bukkanunk-e, amely esetleg a sárguló levelű paradicsomon kívül a kert többi növényére nézve is végzetes lehet.

A levélsárgulás egyik leggyakoribb oka, hogy a talaj nitrogénben szegény. Ha ez a helyzet, az alacsony nitrogéntartalmú talajt feljavíthatjuk a hiányzó nitrogén pótlásával. A levelek hamarosan ismét visszanyerik eredeti zöld színüket.

A levélsárgulást okozhatja továbbá gomba vagy baktérium. Ezek közé tartozik például az Alternaria alternata, illetve egyéb gyakori paradicsombetegségek. Ha ezek valamelyikéről van szó, kezeljük a növényt célzottan, az adott betegségnek megfelelő szerrel >>

A levélsárgulást esetenként kártevők jelenléte is okozhatja, amelyektől természetesen tanácsos megszabadulnunk. A növény egészségét veszélyeztető különböző hernyókkal és férgekkel környezetkímélő bio növényvédő szerrel is felvehetjük a harcot.

Paradicsom

De levélsárgulás esetén mindenekelőtt a növény földjét vizsgáljuk meg. Ha a talaj nem elég nedves, akkor talán csak arról van szó, hogy nem öntöztük elég alaposan a növényt. A sárgulás tehát a huzamosabb ideig fennálló vízhiány jele is lehet. A csepegtető öntözés egyik kiváló módja a talaj folyamatos nedvesen tartásának és egyben a levélsárgulás megelőzésének.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR