A piros nyelű metszőolló

A piros nyelű metszőolló

Az titokzatos svájci kerti szerszámot gyakran láthatjuk a profi kertészek kezében. Miért ragaszkodnak hozzá annyira?

Az ikonikus piros nyelű ollót egy svájci családi vállalkozás gyártja, bő 75 éve. A nevük FELCO, ami az alapító Félix Flisch nevéből származik: ő tervezte a cég első ollóját is, amely forradalmi újdonságokat hozott a kertészeknek. Ez volt a FELCO 2-es modell elődje.

Korábban a kertészek sokat bajlódtak a metszéskor, mert a metszőollók nem voltak túlbonyolítva, csupán egy nyélből és pengéből álltak. A sok munkától gyorsan eltörtek, rozsdásodtak, kilazultak, a pengéik nem voltak kíméletesek a növényekkel, és mindeközben feltörték a kertészkedő ember kezét is. Így senki nem tudott órákon keresztül dolgozni egy szerszámmal metszéskor, különösen nem napokat vagy egész szezonokat végigtolni.

Flisch úr is szembesült ezekkel a problémákkal, és mivel mesterségét tekintve mérnök volt és ügyesen is tervezett, elkészítette a saját megoldását a metszésre. Egy olyan metszőollót tervezett, amelynek minden egyes alkatrésze cserélhető, így a kopás vagy törés többé nem jelentette a szerszám kidobását. A pengékhez a legkülönlegesebb edzett acélt használta, forradalmi eljárásokkal keményítve, mégis rugalmasan hagyva. A pengén drótvágó részt alakított ki, mert megfigyelte, hogy a kertészek időnként találkoznak egy-egy kerítésdróttal és jobb, ha nem a pengét koptatják vele. Lécsatornát tervezett, amely elvezeti a metszéskor a növények ragacsos levét, így nem tapadt össze a szerszám néhány perc elteltével. Az ollót erős rugó nyitotta, amely mindig olyan feszes, hogy a nyitott olló nem esik ki az ember markából. Az ollóra egyetlen hüvelykujjal működő zárat készített, hogy a kertész biztonsággal lerakhassa az ollót, vagy az övtokjába süllyeszthesse. A nyeleket könnyű, kovácsolt alumíniumból készítette, így az egész metszőolló pillekönnyű lett. Végül pedig az ember markához érő részt beborította kellemes, meleg, puha tapintású anyaggal: így jött létre az ikonikus piros markolat.

felco2

Azóta több tucat modell készült, rengeteg új innováció született a FELCO gyárban és a metszőollók mellett igazi különleges kerti és nem kerti szerszámok is születtek. De azért az eredeti FELCO 2 majd egy évszázad után is megmaradt a legsikeresebb darabnak. Annyira tartós, hogy a kertészeket akár egész életükben kiszolgálja, sok példát ismerünk, amikor apa a fiára örökítette a már viseletes, de még mindig félelmetesen hatékony kerti szerszámot.

felco14 1000

Mindezt azért is írtuk le, mert a mai napon a hobbikert.hu szerkesztőségének tagjai megnyitják saját hazai FELCO kereskedésüket, amely több mint 100 különböző kerti ollóval, ágvágóval, fenőkővel, tokkal és alkatrészekkel kedveskedik majd a vásárlóinak. A bolt neve 1Kert.hu - a FELCO specialista webshop.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR