A ravasz kertész így vesz konténeres növényt a kereskedésben

A ravasz kertész így vesz konténeres növényt a kereskedésben

Nagyon fontos tanácsok következnek arról, hogy milyen növényt érdemes választani a kertészetben és mi az, amelyet semmiképp sem szabad elhozni.

Amiben soha nem tévedhetünk: ha hobbikertészként sikereket szeretnénk elkönyvelni, növényvásárláskor a kertészetben vagy faiskolában mindig a legegészségesebb növényt válasszuk. Ha a lakóhelyünkhöz közeli kertészetből beszerzett konténeres növényekkel eredményeket szeretnénk elérni, ismernünk kell annak módját, hogyan tudunk életerős növényeket vásárolni, illetve hogyan tudjuk azokat akklimatizálni a balkonkertünkbe.

Következzen tehát néhány jó tanács, mire érdemes figyelnünk és mit kell elkerülnünk, amikor a helyi kertészetben a növények között válogatunk.

Paprikapalánta

Mit tegyünk?

Olyan növényeket vásároljunk, amelyek aktív növekedési periódusban vannak. Vizsgáljuk meg a növényt, hogy látunk-e rajta néhány fiatal, új levelet vagy bimbódzó virágot. A növény lehet bimbós vagy épp virágzásnak induló, míg évelők esetén azt figyeljük meg, vannak-e új levélhajtásai.

A hazahozott növényt általában ajánlott máris egy másik, nagyobb konténerbe átültetni. Fényigényétől függően állítsuk a növényt napsütötte vagy félárnyékos, árnyékos helyre. A növény földjét tartsuk folyamatosan nyirkosan.

Balkonparadicsom

Mit ne tegyünk?

Ne vásároljunk kiszáradt konténeres növényt.

Ne vásároljunk olyan növényt, amelynek törött, sérült a szára vagy a rendestől eltérően elszíneződött, száraz a levele.

Ne vásároljunk olyan növényt, amelynek a gyökere már teljesen benőtte a konténerét (a gyökérzet láthatóan túlnőtt a konténer alján vagy tetején).

Ne tartsuk a növényt hosszú távon abban a konténerben, amelyben megvásároltuk.

Ne tartsuk a növényt a számára nem megfelelő fényviszonyok között.

Ha konténeres növények vásárlása előtt kellően felkészülünk (és nem impulzusszerűen vásárolunk!), nagyobb lesz az esélye, hogy sikerre visszük a konténerkertünket. Ha az egészséges növények megkapják a megfelelő gondoskodást, szépen fognak fejlődni és szemet gyönyörködtető, időtálló balkonkertet fognak alkotni!

Fontos megjegyzés

Előfordulhat, hogy a kertészetben vásárolt növényen nem találunk címkét, amely bármilyen hasznos információt is tartalmazna a növény nevével vagy gondozásával kapcsolatban. Ha ilyen növényt választunk, járjunk utána, milyen növényről is van szó, hogy megfelelően tudjuk gondozni.

rhododendron

Ha nem vagyunk biztosak  a kiszemelt növény fajtájában, az eladóktól is kérhetünk felvilágosítást. Otthon pedig részletesen nézzünk utána minden szükséges tudnivalónak (ezt ideális esetben már a vásárlás előtt tegyük meg). Így nem tévedhetünk, hogy a növényt például a napra vagy árnyékba kell-e állítanunk, milyen gyakran kell öntöznünk, hagyjuk-e a földjét két öntözés között kiszáradni stb.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR