10 zöldség, amely az erkélyen, cserépben is megterem

10 zöldség, amely az erkélyen, cserépben is megterem

Aki szeret kísérletezni a konténeres termesztéssel, az kipróbálhatja a saját teraszán, erkélyén sőt akár saját konyhakertjében is felsorolt zöldségekhez tartozó ötleteket és praktikákat.

Ha imádjuk a zöldségeket és szeretnénk, hogy a kertünkben is legyen belőlük, nos, nincs más dolgunk, mint a veteményesben nekiállni a termesztésüknek. De mi a helyzet, ha helyszűkében vagyunk a kertben, esetleg kertünk sincs még? Emiatt nem érdemes aggódnunk, ha a célunk az, hogy saját termesztésű, frissen szedett, zsenge zöldségek ízét élvezhessük. Kívánságunk igenis teljesülhet: termeszthetünk zöldséget cserepekben, konténerekben, virágládákban is.

Nem árt azonban tudnunk, hogy nem mindegyik zöldségféle alkalmas erre. Melyek hát azok, amelyeket sikerrel nevelhetünk cserepekben is?

A zöldségek közül általában a hibrid fajták azok, amelyeket leginkább nevelhetünk konténerben, mivel ezeknek kisebb a helyigényük. Összeállítottunk egy listát azokról a növényekről, amelyekből könnyedén megalkothatjuk konténerkertünket. Nyugodtan ültessünk törpe, mini vagy bébi méretű fajtákat!

1. Cékla

A céklának van olyan fajtája, amelyik kis helyen is szépen fejlődik. Olyan konténerre lesz szükségünk, amelyik legalább 30 cm mély, hogy a cékla erőteljes növekedésnek indulhasson. Ennyi hely kb. hat tő  eredményes felneveléséhez elegendő. Ha nagyob példányszámban gondolkodunk, válasszunk bébicéklát.

Ajánlott fajta: 'Kornett'

2. Bab, borsó

A bokorbabot ajánljuk; neveléséhez egy legalább 30 cm mély konténerre lesz szükségünk. Fontos, hogy a növénynek elegendő helye legyen gyökeret ereszteni, ez a garanciája ugyanis az erőteljesebb növekedésnek. Futóbab esetén gondoskodnunk kell támaszról is, amelyre a növekvő bab indái felfuthatnak, felkapaszkodhatnak.

Ajánlott fajta: 'Minidor'

Ha borsót szeretnénk termeszteni, akkor legfeljebb 6 szem borsót vessünk egy 30 cm mély konténerbe.

Ajánlott fajta: 'Rajnai törpe'

3. Sárgarépa

Ha szívesen termesztenénk sárgarépát konténerben, akkor a mini, illetve bébi változatokkal érdemes próbát tennünk. Ha odafigyelve, rendszeresen öntözzük, nagyobb a valószínűsége, hogy egészséges lesz a termés. Ha hosszabb sárgarépát szeretnénk, válasszunk mélyebb konténereket.

Ajánlott fajta: 'Little finger', 'Párizsi vásár'

4. Padlizsán

A padlizsán tartására bármely olyan cserép megfelel, amely legalább 13 cm mély. Amit érdemes tudunk, hogy a cseperedő padlizsánt ki kell karóznunk, tehát a karót elég mélyre kell tudnunk szúrni ahhoz, hogy megtartsa a növény szárát és a fejlődő termést.

Ajánlott fajta: 'Black beauty', 'Fehér'

5. Fejes saláta

Ha a konténeres termesztésre legmegfelelőbb zöldséget keressük, úgy a buja, élénkzöld levelű saláta ideális választás. Ebben az esetben a cserép mérete nem elsőrendű fontosságú. Vegyünk némi tápanyagdús, termékeny palántaföldet, vessük el a salátamagokat, majd gondoskodjunk arról, hogy a föld folyamatosan nyirkos legyen. Ha türelemmel várunk, a végén szép salátánk nő a cserépkertben.

Ajánlott fajta: 'Lento'

Saláta cserépben
Ez a saláta itt termett.

6. Hagymafélék

Elsősorban az újhagymáról köztudott, hogy jól nevelhető konténerben. Ízlésünk szerint szerezzünk be egy zacskó dughagymát és egy kb. 10-12 cm mély cserepet. Egy ilyen méretű cserépben akár villanykörte nagyságú hagymánk is fejlődhet.

7. Paprika

Válasszunk egy méretes konténert, hogy a paprika megfelelően tudjon fejlődni. Gyakorlatilag bármilyen paprikát termeszthetünk konténerben, válogassunk hát a kedvenc fajtáink közül.

8. Burgonya

A burgonyatermesztés mindig öröm, hát még ha konténeres termesztésről van szó. Válasszunk egy kb. 30 cm mély konténert, ebbe ültessünk el 3-4 szem burgonyát. Gondoskodjunk a megfelelő öntözésről, hogy a szemek elkezdjenek kihajtani. Figyeljünk arra, hogy a növekvő szárat mindig takarjuk be földdel. Néhány hónapon belül kifejlődnek az újburgonyák, ezt követően nem sokkal a nagyobb gumókat kiszedhetjük a földből. Így termesztettünk vödörben lila burgonyát >>

Burgonya

9. Hónapos retek

Retket gyorsan és egyszerűen termeszthetünk akkor is, ha csak kisebb konténerünk van. Annyi dolgunk van csupán, hogy elvetjük a magokat, majd ügyelünk arra, hogy a föld mindig nyirkos legyen.

10. Paradicsom

Valamennyiünknek jár a friss, üde, lédús paradicsom; még jó, hogy konténerben is termeszthető! Kezdésnek azonban a "koktél" változatokkal tegyünk próbát Az ehhez szükséges cserép mélysége legalább 12-13 cm. 

Ajánlott fajta: 'Bajaja', 'Balkonstar', 'Mini sárga', 'Vilma', 'Aztec', 'Cherolla'

Sorakoznak sorban

Mindezen növények tökéletesen termeszthetők kisebb méretű konténerekben és cserepekben is. Természetesen a fajták listája csak javaslat, nyugodtan próbálkozhatunk más fajtákkal is. Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődést a konténeres zöldségtermesztés iránt, az újabb lépés sem maradhat el: következhet a konténeres gyümölcsöskert megalkotása!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR