Nem fejlődik a sárgarépa? Ilyen sok oka lehet!

Nem fejlődik a sárgarépa? Ilyen sok oka lehet!

A sárgarépa az egyik legnépszerűbb zöldségféle, amelyet nyersen és főzve is fogyaszhatunk. Ebből következik, hogy a konyhakertek egyik leggyakoribb növénye is egyben.

Viszonylag könnyen termeszthető magról, de ez még nem jelenti azt, hogy ne merülhetnének fel problémák a vegetációs időszak alatt. Mindenekelőtt azt kell elérünk ugyebár, hogy a növény – gyökérzöldség lévén – valamirevaló gyökeret fejlesszen. Szintén bosszúságra adhat okot, ha a gyökerek torzak, göcsörtösek lesznek ahelyett, hogy szép egyenesen nőttek volna. Következzen tehát, mi mindent tehetünk azért, hogy kellően megtermett, szabályos alakú sárgarépákat takaríthatssunk be a kertből.

sargarepa nem fejlodik 02

Segítség, kicsi a répám!

Több lehetséges oka is létezik annak, ha a sárgarépa nem fejleszt értékelhető gyökeret. Először is lehetséges, hogy akkor kezdtük meg a termesztését, amikor már túl melegre fordult az időjárás. A sárgarépa csírázásához a legideálisabb talajhőmérséklet 13-24°C. Ennél melegebb környezetben már küszködnek a magok a csírázással. A meleg a talajt is kiszárítja, ez is tovább nehezíti a magok dolgát. Ilyen esetben a magokat például fűnyesedékkel takarjuk be, ami segít megtartani a nedvességet.

sargarepa nem fejlodik 03

Hogyan érjük el, hogy a sárgarépa rendesen fejlődjön?

Ha a sárgarépa nem nő, nem fejlődik az elvárásoknak megfelelően, még valószínűbb, hogy ennek a nehéz talaj az oka. A nehéz, agyagos talaj ellehetetleníti, hogy a sárgarépa kellő méretű gyökeret fejlesszen, illetve a kialakult gyökerek szabálytalan, megcsavarodott, girbe-gurba alakúak lesznek.

Ha a kertünk talaja ennyire tömör, a répatermesztés megkezdése előtt lazítsuk fel homokkal, lebomlott levelekkel vagy érett komposzttal. Legyünk azonban óvatosak a kijuttatott, tápanyagokban gazdag komposzt mennyiségével. Az extra mennyiségű nitrogén nagyszerű egyes növényeknek, de nem a sárgarépának. A túl sok nitrogéntől a növény gyönyörű, hatalmas, buja lombot fejleszt, miközben a gyökérképződés visszamarad, esetleg a növény többszörösen elágazó, vékony gyökeret fejleszt.

A túlzsúfoltság is eredményezheti a nem megfelelő gyökérfejlődést. Éppen ezért a sárgarépát még az elején egyelni, ritkítani kell. Magvetés után körülbelül egy héttel a palántákat ritkítsuk, hogy egymástól 3-5 cm-re legyenek. Néhány héttel később ismételjük meg a műveletet úgy, hogy a fejlődő növények közötti távolság immár 8-10 cm legyen.

sargarepa nem fejlodik 04

A vízhiány is okozhatja a nem kielégítő gyökérképzést. A kevés víz stresszhatásként éri a növényt és a gyökerek csak sekélyen hatolnak a talajba. A legtöbb talajtípus esetén javasolt a heti egyszeri, bőséges öntözés. Kifejezetten homokos talaj esetén ennél gyakrabban célszerű öntöznünk. Tartós kánikula és szárazság esetén is szükséges a gyakoribb öntözés.

Végezetül, a sárgarépa-fonálféreg (Nematoidea)  is okozhatja a gyökerek deformálódását. Talajvizsgálattal kimutatható a nematodák jelenléte. Amennyiben ezzel a problémával állunk szemben, célszerű a talajt szolarizálással, azaz nap melegével kezelnünk: a nyári hónapokban helyezzük a termőterület fölé agrofóliát. A másik megoldás, hogy a következő vegetációs időszakban a kert egy másik részében vetjük el a sárgarépamagokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR