Így kell tavasszal sárgarépát vetni

Így kell tavasszal sárgarépát vetni

Már márciusban elkezdhetjük a termesztést, persze ehhez megfelelő fajtát is kell választani.

A sárgarépa a magyar konyha nélkülözhetetlen zöldsége, mely ízletes, sokoldalúan felhasználható. Csodálatos levelei a kiskertben is jól mutatnak, érdemes belőle vetni, ráadásul itt vegyszermentesen is nevelhetjük.

A vetés ideje márciustól júliusig tart, minél később vetünk belőle, annál inkább a rövid tenyészidejűt válasszuk. A talajt alaposan dolgozzuk el, mert a répa a laza talajokat kedveli, kötött, rögös közegben a gyökerek szétágaznak, romlik a minőssége. A nem megfelelő talajtípus esetén mielőtt elvetnénk a magot, a talaját cseréljük ki. A legmegfelelőbb a mélyrétegű, humuszban gazdag talaj, de az átlagos kerti föld is elegendő számára. Termetes lombozata miatt fontos számára a nitrogén, melyeket műtrágyával biztosíthatunk. Kerüljük a friss szerves-trágyát, mely kedvezőtlenül hat a növényre.

A magokat ültetéskor másfél arasznyi sortávolságba vessük, alaposan öntözzük be, mert a korai fejlődési szakaszban sok nedvességet igényel a növény.

Amikor a hajtások már 2-3 levélkéket növesztettek, ekkor kiegyelhetjük őket azért, hogy vastag, erős növényekké fejlődjenek. Úgy egyeljünk, hogy a talajban maradt növények között 4-6 cm tőtávolság legyen. Egyelésre a későbbiekben is szükség lehet, ne sajnáljuk kihúzgálni, mert a kis példányokat saláták készítésére is felhasználhatjuk, így nem megy kárba. Ezután már csak kapálgatni, gyomtalanítani kell.

tavasszal sargarepat vetni 02

A növekedésben lévő répáknak a vetési időszakához képest kevesebb öntözésre lesz szükségük, csak a szárazabb időszakban kell a csapadékot öntözéssel pótolni.

Betegségei közül a lisztharmat vagy a levélfoltosság léphet fel, kártevői pedig a cserebogár pajorja, a sárgarépalégy és a vetési bagolylepke. A sárgarépalény ellen hatásos védekezés a vöröshagymával való társítás, mert a hagyma távol tartja a répalegyet.

Sárgarépát balkonon is termeszthetünk, ha mély virágládát vagy magasított ágyást alkalmazunk. Az erkélyen nevelt répa előnye, hogy jóval kisebb eséllyel támadják meg a kártevők vagy a betegségek, ellenben ebben az esetben több öntözést igényel.

tavasszal sargarepat vetni 03

Tipp!

A répát elsősorban sós ételekhez használjuk, de édeskés íze miatt süteményeket is készíthetünk belőle. Egészséges édesség a répatorta, de harmonizál szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, ezért sok édes fogás alapja lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR