Répatestvérek: cifra rokonság

Répatestvérek: cifra rokonság

Sárgarépa, petrezselyem, zeller és pasztinák: bár egy családból származnak, mégis rendkívül különböznek egymástól.

A sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a pasztinák egyetlen dologban hasonlít igazán egymásra: gyökerük megvastagodott, tápanyagot raktároz, úgynevezett répagyökeret fejleszt. A tápanyagok (elsősorban cukrok) raktározására módosult gyökér nem egyforma e négy növénynél: a sárgarépáé karotinban gazdag, narancssárga, a petrezselyemé hófehér és fűszeres zamatú, a zelleré gumószerű és foltos, a pasztináké pedig krémszínű, vastag és erős aromájú.

Gyökérkedvelőknek

A gyökérzöldségeket a magyar konyha nagyon régóta használja; nehéz olyan ételt találni, amelyikben legalább egyikük ne fordulna elő. A sárgarépát bébikortól esszük magas karotin- (ebből alakul ki az A-vitamin) és rosttartalma miatt. Nyersen reszelve vagy egészben ropogtatva egészséges - és édes - csemege a mindennapokra. Ki tudná elképzelni a húslevest sárgarépa nélkül!?

Leveskockának

A petrezselyem gyökerének - magas illóolajtartalma miatt - igen erős az íze, ezért nyersen kevesen szeretik. Ugyanakkor a magyar konyha legtöbb levesébe kiválóan illik a főtt petrezselyemgyökér - közismert nevén a fehérrépa. Miért jó, ha petrezselyemet eszünk?

Petrezselyem

A zeller gumója nyersen (salátákba) és párolva (köretnek) is kedvelt, bár a levélzeller elterjedése miatt az utóbbi években vesztett presztízséből.

Zeller

Pasztinákot kevés házikertben ültetnek, még piacon is csak elvétve találkozhatunk vele. E régi gyökérzöldségünket manapság elsősorban az élelmiszeripar használja: a forró vizet ízletes levessé változtató fűszerkockák egyik legfontosabb alapanyagát a pasztinák gyökere adja.

Levélzöldségnek

A petrezselyem és a zeller ma már nem kizárólag gyökérzöldségnek számít, leveleik fontos fűszerré és egészséges élelmiszerré avanzsáltak. Természetesen ez utóbbiak zsengébb, finomabb és nagyobb levélzöldet képző fajták, amelyeket külön e célból nemesítettek. A petrezselyemzöld csokorba szedve vásárolható; ma már nem csak a hagyományos sötétzöld típust, hanem a halványzöld és fodros petrezselymet is választhatjuk. A zeller levele rendkívül aromás, kiváló fűszere friss zöldségekből készülő salátáinknak. Angol zeller néven kaphatunk olyan fajtát is a piacon, amelyiknek vastag, ropogós és lédús szárát érdemes salátába vágni vagy frissen elrágcsálni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR