Nyári kedvcsináló az egészséges, kalóriaszegény cukkinihez!
A cukkini rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt a reformkonyha egyik legkedveltebb zöldsége. A mediterrán konyha régóta előszeretettel alkalmazza, de nálunk is egyre népszerűbb.
A cukkinit legtöbb esetben még fiatalon, zsengén érdemes leszedni, amikor a hossza még nem éri el a 20 cm-t. Akár 90 cm hosszúra is megnőhet egy-egy termés, de ekkor már túlságosan fás, kemény a fogyasztáshoz.
Nyersen is felszeletelhetjük; sokan szeretik meghámozni, majd apróra vágva salátákhoz keverni. Nem árt azonban tudni, hogy a legtöbb lutein a cukkini héjában található.
Megfőzve is igen ízletes. Olyan ételekben is megtalálható, mint például a lecsó (vagy ratatouille), de kenyérfélékbe, muffinokba is belesüthetjük. Apró kockákra felaprítva spagetti ételek kiegészítője, de akár pizzafeltét is válhat belőle. Olívaolajon megpirítva szezámmaggal finom köretet alkot.
Hogy minél tovább eltartható legyen, mosatlanul, zárható zacskóba téve tároljuk a hűtőben. Fogyasztás előtt óvatosan mossuk meg a külsejét, vágjuk le a két végét, majd szeleteljük fel vagy aprítsuk fel vékony csíkokra.
A finomra reszelt cukkini pompás módja annak, hogyan csempésszünk titokban a család étrendjébe, például a kenyérre kenhető vajkrémekbe egy kis "zöldséget". A cukkini magját sem feltétlenül kell kidobnunk, meg is piríthatjuk. Apróra vágva belekeverhetjük mártásokba, illetve saláták tetejére szórhatjuk.
Tápanyagok, vitaminok, cukkinipörkölt
Az alábbiakból megtudhatjuk, hogy a cukkini milyen értékes tápanyagokat és vitaminokat rejt, illetve milyen előnyei vannak, ha vegetariánus pörköltet főzünk belőle:
Kaldeneker konyhája
Ne csak tökben gondolkodjunk, cukkiniből is lehet főzelék! Íme a cukkinifőzelék receptje Kaldeneker György konyhájából:
Kaldeneker György finom cukkinis köretet is készít, amelynek a receptjét itt olvashatjuk:
Cukkiniből édesség
Izgalmas dolog cukkiniből süteményt sütni, mert nemcsak finom különlegességeket alkothatunk, hanem az időnkkel is spórolhatunk. Bemutatjuk a gluténmentes, tejmentes, diabetikus elvárásoknak is megfelelő cukkinisütit:
Vonjuk be a cukkinit a grillpartiba!
Nem meglepő, ha a kerti sütögetéskor ma már nem csak a pácolt húsok és grillkolbászkák jutnak eszünkbe. A cukkini változatosan elkészíthető, itt az ideje a grillrácsra dobni. Igazi ínyencségek készülhetnek belőle!
Süsd meg!
Ahogy a fentiekből láthattuk, a cukkiniből lehet főzelék, desszert, pörkölt, meg is grillezhetjük, de izgalmas módon meg is süthetjük. Ilyen a különleges túrós cukkini:
Cukkinis palacsinta
Sokan termesztünk és még többen szívesen fogyasztunk – kiváltképp nyáron – cukkinit. Leggyakrabban talán rántva vagy töltve készítjük, időnként lecsóhoz adjuk. Aki változatosságra vágyik, az próbálja ki olvasónk, Baumgartner Mónika palacsintareceptjét:
Citromos cukkinilekvár
A sokoldalú cukkiniből nem csak remek palacsinta, de lekvár is főzhető. Utóbbit Vajmi Szilvi saját bevált receptje alapján már évek óta készíti:
A cukkini mint savanyúság
Bár a befőzés, tartósítás kissé munkaigényes feladat, a hideg évszakban nagyon fogunk örülni annak, hogy nyáron sokat szorgoskodtunk. Ha már elteltünk a rántott vagy sült cukkinivel, készítsünk belőle savanyúságot télire:
Variációk cukkinifasírtra
Öt ínycsiklandó receptet mutatunk, érdemes kipróbálni. Van, aki fokhagymával, van, aki újhagymával, míg mások tökmaggal, zabpehellyel, sárgarépával szeretik:
Almás-cukkinis ketchup
Saját ízlésünknek megfelelően állíthatjuk össze a ketchupot, ha magunk készítjük. Így volt ez olvasónk, Pakocs Éva esetében is, aki a házi ketchupot spagettihez vagy más tésztához ajánlja, de pörköltalaphoz is kiváló, vagy házi pizzára pizzakrém helyett: