Kertből a konyhába: nálatok terem cukkini?

Kertből a konyhába: nálatok terem cukkini?

Előhajtatás után május közepén már ki lehet ültetni!

A sokoldalú gyümölcszöldség az ágyás örökzöldje, hiszen egész nyáron biztosítja az utánpótlást a konyha számára. A szokatlan formájú, színű fajták gondoskodnak a változatosságról.

Cserépben szokás előhajtatni, majd május közepe és legkésőbb június vége között lehet kiültetni. Ha nem elég a hely, a növények egy részét helyezzük át nagy cserepekbe. Létezik egy hosszú cukkini fajta, amely hosszú hajtásaival akár 2 méter magas futórácsokat is meghódít.

A cukkini vízszükséglete a fő növekedési időszakban, vagyis júliusban és augusztusban a legmagasabb.

cukkini kertbol konyhaba 04

A gyenge megtermékenyülés az egyik leggyakoribb gond.

Ilyenkor a növényen kialakulnak ugyan a nőivarú virágok, de ezek rövid időn belül lehullnak. A fiatal gyümölcs hirtelen elkeskenyedik, megsárgul és lehull. Magasabb hőmérsékleten a hímivarú virágok pollenje elveszti termékenyítő képességét. Meleg vagy esős napokon a magas páratartalom miatt a pollen összetapad.

A lisztharmat is visszavetheti a termést. Gyakran az öreg leveleket támadja meg, a fiatalabbak egészségesek maradnak, és az életerős növény folyamatosan hajt. Biokertészeknek megelőzésként ajánlott a hígított zsurlóleveles vagy köményoldatos permetezés. Kiterjedt fertőzéseknél a kénes készítmények segítenek.

cukkini kertbol konyhaba 02

Ha minden rendben van, egy bokor hetente akár öt gyümölcsöt is hoz. Akkor szedjük le, amikor 10-20 cm hosszúságúak.

A patisszonnál és a rondininál ez 5-6 cm-es átmérőnek felel meg. A túlnövés elkerülése érdekében a növényeket 2-3 naponta vegyük szemügyre.

Ha néhány kiválasztott gyümölcsöt vetőmag nyerése céljából hagyunk teljesen megérni, ezek tekintélyes méretűre nőnek.

cukkini kertbol konyhaba 03

Hogy a gyümölcs belsejében a magok megértek-e, úgy tudjuk ellenőrizni, hogy ha a héját hüvelykujjunk körmével nem tudjuk megkarcolni, akkor az érési folyamat befejeződött.

A mag száraz, hűvös helyen tárolva 4-5 évig csírázóképes marad. Ha saját vetőmagot szeretnénk, akkor minden évben csak egyetlen magbiztos fajtát termesszünk. Mint minden tökféle, a cukkini is készségesen kereszteződik, és ezáltal elveszti a fajta jellegzetes tulajdonságát.

cukkini kertbol konyhaba 05

A cukkini egylaki, vagyis ugyanazon a növényen hím és nőivarú virágok is vannak. A hímivarú virág elől vékony, hosszú száron ül, a nőivarúnak rövid szára van, ami sok fajtánál még egy ideig szorosan kapcsolódik az érő gyümölcshöz.

A kehelyre pillantva jól megkülönböztethető a keskeny pollen-ecsetté összenőtt, hímivarú porzó és a vaskos nőivarú bibe.

A szedési időszak a korán érő fajtáknál a kiültetés után 5-6 héttel elkezdődött. A gyümölcsöt a szártő fölött 1 cm-re késsel vágjuk le. Olaszországban speciális fajtákat termesztenek, amelyeken főképpen hímivarú virágok alakulnak ki.

A vékony csíkokra vágott virágot fogyasztják salátában, olívaolajban sütve, vagy megtöltve és a sütőben megpárolva.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR