Szörp, lekvár és mézhelyettesítő is.
Tavasszal nyílik a pitypang a kertekben, mezőkön. A pitypang, pongyola pitypang vagy gyermekláncfű minden része – tetőtől talpig – ehető. Lennerné Pohl Éva ezúttal a virágait gyűjtötte össze és tartósította: szörp, lekvár és mézpótló készült konyhájában. A következőkben megtudhatjuk, pontosan hogyan.
"Leszedjük a pitypangot, az egész fejet vagy a szirmokat. Mi igyekszünk a zöld részeket leszedni a virágról.
A szörphöz két nagy marék virághoz 1 liter vizet forralok, elzárom, majd 1 éjszakára bele áztatom a virágokat lefedve. Másnap leszűröm, és a virágokból is kinyomkodom a lét. Az 1 liter léhez 1 citrom levét és 1 kg cukrot adok. Addig főzöm, míg szörp állagú lesz, de közben nem forralom. Szeretem, ha biztonságban megmaradnak, amiket készítek, ezért tettem bele szörptartósítót. Majd steril üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba teszem.
A lekvár vagy zselé ugyanez az eljárás, csak 1 liter léhez 30-40 dkg cukrot, 1 citrom levét és 3:1-ben dzsemfixet adtam. Szintén steril üvegbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem.
A méz, azaz hamis méz pedig úgy készül, hogy 1 liter lébe 1 citrom leve és 1 kg cukor kerül, amelyet nagyon lassan, órákig főzök. Tányérpróbával állapítom meg, hogy pontosan milyen az állaga, ha már méz sűrűségű, steril üvegekbe töltöm és száraz dunsztba teszem.
Az eredmény sütikhez, teába, vajas kenyérre kenve ugyanúgy használható, mint a valódi méz."