A pitypang rendkívül sokoldalú növény, amelyből különféle csemegéket készíthetünk. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet pitypangvirágból egyszerűen szirupot és mézet főzni, hogy kihasználjuk e csodás virág gasztronómiai előnyeit.
Tele a gyep a sárga virágfejekkel, bár a legtöbb hobbikertész bosszankodik a mindent beborító pitypangok láttán, a méhek örülnek a táplálékforrásnak. Pedig nem csak ők fogyaszthatják a gyermekláncfű virágait, de akár mi is!
Két egyszerű receptet mutatunk:
Pitypangszirup
Hozzávalók
- 3 maréknyi pitypangvirág
- 600 ml víz
- 500 g cukor
- 1 teáskanál citromsav
Elkészítés
Szüreteljük le a virágokat egy napsütötte, száraz napon: csak olyanokat gyűjtsünk, amelyek viszonylag frissek. Rázzuk le róluk a bogarakat, de ne mossuk meg a virágokat, viszont távolítsunk el minden zöld részt róluk, amelyek keserű ízt okozhatnak.
Tegyük a vizet, a cukrot és a citromsavat egy edénybe, majd forraljuk fel a folyadékot egészen addig, amíg egy tiszta szirupot nem kapunk. A még forró szirupot öntsük a virágokra, majd rakjunk egy fedőt az edényre és hagyjuk az egészet kb. 48 órán át állni. Ezután szűrjük át egy konyharuhán és még néhány percig főzzük fel, mielőtt forrón az üvegekbe töltenénk. Hígítva fogyasszuk.
Pitypangméz
Tegyük a megtisztított virágokat egy liter vízzel egy edénybe egy-két órát ázni, majd forraljuk fel ezt az elegyet. Miután kihűlt, hagyjuk újabb 24 órát ázni, majd szűrjük át. A folyadékot ismét forraljuk fel és adjunk hozzá 1 kg cukrot és némi citromhéjat. Addig főzzük, amíg mézszerű állaga nem lesz. Forrón tegyük üvegekbe és zárjuk le.