Készítsünk pitypangvirágból szirupot és mézet

Készítsünk pitypangvirágból szirupot és mézet

A pitypang rendkívül sokoldalú növény, amelyből különféle csemegéket készíthetünk. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet pitypangvirágból egyszerűen szirupot és mézet főzni, hogy kihasználjuk e csodás virág gasztronómiai előnyeit.

pitypangviragbol szirupot mezet 02

Tele a gyep a sárga virágfejekkel, bár a legtöbb hobbikertész bosszankodik a mindent beborító pitypangok láttán, a méhek örülnek a táplálékforrásnak. Pedig nem csak ők fogyaszthatják a gyermekláncfű virágait, de akár mi is!

pitypangviragbol szirupot mezet 03

Két egyszerű receptet mutatunk:

Pitypangszirup

Hozzávalók

  • 3 maréknyi pitypangvirág
  • 600 ml víz
  • 500 g cukor
  • 1 teáskanál citromsav

Elkészítés

Szüreteljük le a virágokat egy napsütötte, száraz napon: csak olyanokat gyűjtsünk, amelyek viszonylag frissek. Rázzuk le róluk a bogarakat, de ne mossuk meg a virágokat, viszont távolítsunk el minden zöld részt róluk, amelyek keserű ízt okozhatnak.

Tegyük a vizet, a cukrot és a citromsavat egy edénybe, majd forraljuk fel a folyadékot egészen addig, amíg egy tiszta szirupot nem kapunk. A még forró szirupot öntsük a virágokra, majd rakjunk egy fedőt az edényre és hagyjuk az egészet kb. 48 órán át állni. Ezután szűrjük át egy konyharuhán és még néhány percig főzzük fel, mielőtt forrón az üvegekbe töltenénk. Hígítva fogyasszuk.

pitypangviragbol szirupot mezet 04

Pitypangméz

Tegyük a megtisztított virágokat egy liter vízzel egy edénybe egy-két órát ázni, majd forraljuk fel ezt az elegyet. Miután kihűlt, hagyjuk újabb 24 órát ázni, majd szűrjük át. A folyadékot ismét forraljuk fel és adjunk hozzá 1 kg cukrot és némi citromhéjat. Addig főzzük, amíg mézszerű állaga nem lesz. Forrón tegyük üvegekbe és zárjuk le.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR