A szép, zöld gyep titka: 9 tipp a megfelelő trágyázáshoz

A szép, zöld gyep titka: 9 tipp a megfelelő trágyázáshoz

Tápanyag a fűnek.

Ha szeretnénk, hogy a ne legyen a szomszéd fűje mindig zöldebb, akkor érdemes időnként a gyep növekedését is műtrágyával segíteni. Ehhez viszont fontos tudni, hogy mik a legfontosabb szabályok!

1. A megfelelő időpont

Évente 3-4 trágyázással elérhetjük, hogy a gyepünk mindig szép legyen. Az első alkalom akkor esedékes, amikor az aranyvessző virágzik, március-áprilisban. Tavasszal a tartós hatású trágyák ideálisak, mivel a tápanyagokat több hónap alatt, egyenletesen szabadítják fel. Ideális időpont az első nyírást követően kiszórni. A második adag június végén esedékes, erősen igénybevett területeken pedig augusztusban is kiszórhatunk egy porciót. Október közepén kell a káliumban gazdag őszi trágyát kijuttatni, ez segít a gyepnek a telet átvészelni.

2. A mennyiség a talajadottságoktól is függ

A gyep az egyik legmagasabb tápanyagigényű növényzet a kertben. Ráadásul a fűnyírás miatt az állandó tápanyagveszteséget is kompenzálnia kell. Amennyiben nem vagyunk biztosak a hely adottságaiban, érdemes talajminta elemzést végeztetnünk – így kiderül, hogy mely tápanyagokat kell pótolnunk, melyek vannak esetleg feleslegben.

3. Kerüljük el a túl sokat és a túl keveset

Tartsuk be a tasakon található adagolási útmutatót, mert a túl sok trágyával csak rosszabbat teszünk, mint a kevéssel. A túltrágyázott fű barna, úgy fest, mint ami kiégett. Ha kézzel adagoljuk, akkor még nagyobb a kockázata annak, hogy egyes területekre duplán szórunk. A nitrogénnel túltrágyázott fű gyengébben nő, ezért hajlamosabb a gombás betegségekre is. A környezetre is káros, mivel a felesleges nitrátok a talajvízbe mosódnak. A túl kevés műtrágya viszont halványzöld, foltos füvet eredményezhet. Az organikus gyeptrágyák a környezet szempontjából is jobbak, ezekkel túltrágyázni sem lehet. Az ásványi műtrágyákkal szemben nem csak a füvet táplálják, de a talajban élők számára is tápanyagot biztosítanak és így egészséges talajéletet eredményeznek. Az élőlények nitrogént, foszfort és más tápanyagokat állítanak elő, amit már a fűfélék is fel tudnak venni a gyökereikkel.

szep zold gyep titka 04

4. Meszezni csak a savanyú talajt érdemes

Amennyiben túl sok moha terjed a fűben, gyakran a felület meszezését ajánlják. Noha a moha szereti a savanyú talajt, a megjelenésének sokszor más oka van, például a túl kevés fény vagy a talaj tömörödöttsége. A meszezésnek csak a savanyú talajon van értelme, ezért kezelés előtt ellenőrizzük egy, a kereskedelemben kapható teszttel a talaj pH-ját. A gyep esetében ennek általában 5,5 és 7,5 között kell lennie. Amennyiben ez kevesebb, a szénsavas mész segíthet. A kezelésre a legmegfelelőbb időszak a kora tavasz vagy az ősz. A mészből kb. 150 grammot kell m2-enként kiadagolnunk. Ezt követően legalább 3 hetet várjunk a trágyázással!

5. Rámehetnek a gyerekek és a háziállatok a frissen trágyázott gyepre?

Normál esetben és megfelelő használatnál az emberek és állatok számára a trágyázott gyep veszélytelen. A biztonság kedvéért azért érdemes várni, amíg a trágyamaradványok feloldódnak és bemosódnak a talajba. Általában ez két öntözés vagy egy nagyobb esőzés alatt megtörténik. Ha gondoljuk, akkor megvárhatjuk a következő fűnyírást, ezután pedig a gyep ismét játszótérré válhat.

6. Kell locsolni trágyázás után?

Közvetlenül a kijuttatás után a gyepet nagyon alaposan be kell locsolni (20-30 percig), hogy a műtrágya jól beoldódjon és ki tudja fejteni a hatását.

szep zold gyep titka 03

7. Használjunk speciális gyeptrágyát

Minden növénynek megvannak a maga igényei. A speciális gyeptrágyákban a nitrogén, a foszfor és a kálium mennyiségét a fűfélék igényeihez szabják. A pázsitnál főként a nitrogén a fontos, hiszen a zöld részek fejlődése lényeges, termést vagy gyümölcsöt itt nem kell érlelni.

8. Az a fránya moha

Léteznek olyan műtrágyák, amelyekről azt állítják, hogy a mohákkal szemben is pozitív hatással bírnak. A vas-II-szulfátot tartalmazó készítmények is rendelkezésünkre állnak a harchoz. Ezekkel azonban csak a tüneteket orvosoljuk, az okokat nem szüntetjük meg. Éppen ezért nem árt alaposabban utánajárni, hogy mi okozza a mohásodást: a talaj túl tömör, nedves, kevés fényt kap a gyep vagy esetleg ritkán vágjuk a füvet?

szep zold gyep titka 02

9. Ápolással a gazok ellen

Alapszabály, hogy a rendszeres nyírás és trágyázás a legjobb védekezés a nemkívánatos gyomok ellen. A tőlevélrózsás gazokat (százszorszép, pitypang) kis területen kiszedhetjük a gyökérrel együtt. Azok a műtrágyák, amelyeket gyomirtókkal dúsítottak, olyan anyagot tartalmaznak, ami csak a kétszikűeket írtja, magát a füvet nem.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR