A szőlő termesztése növénytársításban, avagy ezeket a növényeket ültesd mellé!

A szőlő termesztése növénytársításban, avagy ezeket a növényeket ültesd mellé!

A szőlő kifejezetten kedveli egyes növények társaságát.

A szőlőtermesztés igen kifizetődő hobbi, legyen szó akár csemegeszőlőről, akár borszőlőről. Már maga az árnyas szőlőlugas kertünk egyik fókuszpontja, központi része lehet, amely alatt kikapcsolódhatunk, pihenhetünk, vendégeket fogadhatunk. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb fürtöt tudjuk leszüretelni, érdemes számba vennünk, mit is ültessünk a szőlőtőkék mellé. Egyes növények ugyanis nem csupán jól érzik magukat a szőlő közelében, de nagyban hozzá is járulnak annak egészséges fejlődéséhez, de még a termés minőségét is pozitívan befolyásolják. De melyek ezek a jótékony hatású növények? Az alábbiakból kiderül!

szolo tarsnovenyei 02

A szőlő termesztése növénytársításban

A növénytársítás egy régóta alkalmazott gyakorlat a növénytermesztők körében. Célja, hogy az egymás közelébe ültetett növénypáros tagjai közül az egyiknek vagy mindkettőnek kölcsönösen hasznára váljon, javára szolgáljon a másik közelsége. Ez állhat abban, hogy egyik vagy mindkettő visszaszorítja a gyakori rovarkártevőket, távol tartja a különböző növénybetegségeket, tápanyagokkal dúsítja a talajt, élőhelyet, menedéket nyújt a hasznos rovaroknak vagy árnyékot biztosít az alacsonyabb növényeknek. Ezek az előnyök tehát nem csupán egyoldalúak, de kölcsönösek is lehetnek. A növénytársítás tagjai továbbá természetes növényfuttatóként szolgálhatnak, elnyomhatják a gyomokat, illetve javíthatnak a talaj nedvességmegtartó képességén.

szolo tarsnovenyei 03

Számos növény létezik, amely jól fejlődik a szőlő társaságában. Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott növénynek a szőlőéhez hasonlóak-e az igényei. Azaz, legyen ugyanúgy napimádó, mint a szőlő, kedvelje a meleg, mérsékelten meleg időjárást, a rendszeres öntözést, illetve a jó vízelvezetésű talajt.

szolo tarsnovenyei 04

Mit ültessünk a szőlő köré?

A szőlő kiváló társai többek között az alábbiak:

 • bab
 • bazsalikom
 • borsó
 • izsóp
 • lóhere
 • muskátli
 • oregánó
 • szeder

Az izsóp esetében a növénytársítás előnye, hogy a méhek kedvelik a virágát, míg a felsorolásban szereplő többi növény elűzi a kártevőket, illetve ízletesebbé teszi a szőlőszemeket. A muskátli például segít távol tartani a szőlőkabócát. A szeder menedéket nyújt egyes hasznos fürkészdarazsaknak, amelyek előszeretettel pusztítják a kabócalárvákat.

szolo tarsnovenyei 05

A lóhere kiváló talajtakaró és zöldtrágya, továbbá növeli a talaj termékenységét azáltal, hogy a gyökere körül élő baktériumok segítségével megköti a légköri nitrogént. Az egyéb pillangósvirágúak hasonlóképpen hasznosak, és a már jól meggyökeresedett szőlőtőkék köré ültetve növelik a várható terméshozamot. A bab hasonlóképpen előnyös, amely ráadásul fel is tud futni a szőlőre.

szolo tarsnovenyei 06

Számos növény azáltal fejt ki jótékony hatást a szőlőre, hogy elűzi a különböző kártevőket. Közéjük tartoznak az alábbi, illóolajokban gazdag aromás növények is:

 • fokhagyma
 • gilisztaűző varádics
 • menta
 • metélőhagyma
 • rozmaring

A szőlő nem csupán a fűszer- és gyógynövényekkel, illetve a virágokkal kompatibilis. Kiválóan fejlődik például szilfa vagy eperfa mellé ültetve is.

szolo tarsnovenyei 07

Végezetül fontos megjegyezni, hogy azért a szőlő sem fér össze az összes növénnyel; soha ne társítsunk például szőlőt káposztával vagy retekkel.

szolo tarsnovenyei 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR