Az uborka társai a kertben: növények, amelyek közelsége előnyös az uborka számára

Az uborka társai a kertben: növények, amelyek közelsége előnyös az uborka számára

A növénytársítás előnyei az uborka esetében is érvényesülnek.

A kerti növények számos módon képesek előnyt kovácsolni egymás közelségéből. Vegyük például az uborkát. Ha megfelelő növényeket választunk mellé, nagyban hozzájárulhatunk az egészséges fejlődéséhez. És bár vannak szép számmal olyan növények, amelyek remekül megférnek az uborkával, azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy léteznek olyanok is, amelyek gátolhatják a fejlődését. Például rendkívül agresszívan terjedve kiszorítják az uborkát, vagy éppen elorozzák előle az éltető vizet, napfényt vagy értékes tápanyagokat. Éppen ezért nem árt ismernünk azokat a növényeket, amelyek a legalkalmasabb társai lehetnek az uborkának a veteményesben.

uborka novenytarsitasban 02

Miért előnyös az uborka más növényekkel való társítása?

Az uborka más növényekkel való társítása számos ok miatt előnyös. Az uborka közelébe ültetett társnövények mindenekelőtt növelik a biológiai sokszínűséget a kertben. A kertészek egy része rendszerint csupán néhány jól bevált növényféléhez ragaszkodik, amelyekből pár szépen rendezett sort alakítanak ki. A természet azonban ennél nagyobb változatosságra törekszik.

A monokultúrában termesztett növények esetében nagy hátrány, hogy fokozottan ki vannak téve a rovarkártevők támadásának, illetve a különböző fertőzéseknek. A kerti növények biológiai sokféleségének növelésével lemásolhatjuk a természetben már jól bevált módszert a betegségek és kártevők támadásának kivédésére. A növénytársítás előnyeit tehát az uborka esetében is kihasználhatjuk: nem csupán csökkenteni tudjuk a potenciális veszélyeket, de egyúttal a hasznos rovaroknak is kedvezünk.

Egyes növények kifejezetten jól termeszthetők együtt az uborkával. Ilyenek például a pillangósvirágúak, amelyek javítják a talaj minőségét. Többek között a borsó, a bab vagy a lóhere gyökérzete olyan baktériumokat vonz, amelyek képesek megkötni a nitrogént, gyökérgümőket, rizómákat kialakítva. A nitrogén egy része a hüvelyes növényt táplálja, a többi azonban a környező talajt gazdagítja, ez pedig az adott területre telepített egyéb növényeknek is a hasznára válik.

uborka novenytarsitasban 03

Növények, amelyek jól fejlődnek az uborka mellett

A már említett pillangósvirágúakon kívül többek között az alábbi növények ültethetők eredményesen az uborka mellé:

Léteznek virágok, amelyek közelsége szintén előnyös lehet az uborka számára. A bársonyvirágtól vagy büdöskétől például irtóznak a rovarok, míg a sarkantyúka távol tartja többek között a levéltetveket. A gilisztaűző varádics elriasztja a hangyákat, számos bogarat, repülő rovart és egyéb kártevőket.

Meg kell említenünk azonban két olyan – a kertészek körében egyébként népszerű – növényt is, amelyeket semmiképp nem ajánlott az uborka közelébe ültetünk, mivel nem férnek azzal össze. Az egyik a dinnye, a másik a burgonya. A zsálya társasága szintén nem tanácsos. De míg a zsálya azok közé a fűszernövények közé tartozik, amelyek nemkívánatosak az uborka közelében, az oregánó például sokat segít a kártevők távol tartásában, így nagyszerű kísérőnövény az uborkasorok közé.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR