A tél elmúltával vágjuk vissza a babérmeggy károsodott részeit

A tél elmúltával vágjuk vissza a babérmeggy károsodott részeit

A fagy nyomai.

A tél végén a kertész felméri a kert állapotát és biztosan talál károsodást, főként, ha hideg volt a tél. A barna, száraz levelek mindenekelőtt az örökzöldeket érintik: a fagy nyomai a növényeken. A babérmeggy és a rododendron esetében még szívósságuk ellenére is mérhető a tél keménysége.

Ezek a növények a hideg és a kiszáradás ellen a feltekeredett levelekkel védekeznek. Télen, ha a fagyok sokáig tartanak, ráadásul még napsütéssel is járnak, akkor az ún. fagyszárazság lép fel: a napon a levelek intenzíven párologtatnak, de a gyökerek és a szállítóutak még fagyottak, ami miatt és a vizet nem tudják a levelekbe juttatni. Ennek következtében a levelek száradnak ki először, majd a hajtások. Ezért fontos, hogy az örökzöld növényeket a fagymentes napokon még télen is öntözzük.

Jó tudni, hogy még akkor is, ha a megfagyott levelek nagyon lehangolóan festenek, nem jelentenek nagy problémát a növény számára. Általában a gyökerek és az alsóbb növényrészek sértetlenek, egészségesek maradnak. Tavasszal a barnult részeket egyszerűen eltávolíthatjuk. Néhány hét elteltével a bokor erőteljesen újra kihajt. Ha a károsodás nagyon kiterjedt, erőteljesebb visszavágás ajánlatos. Ebben az esetben 2-3 évig is eltarthat, hogy a bokor újra sűrű legyen, a régi fényében tündököljön.

A kertészetekben kb. 20 babérmeggy fajta elérhető, ezek különböző mértékben télállóak. Egyesek akár -35 °C-ig is elviselik a hideget, mások, így például a ’Caucasica’ fajta relatív fagyérzkeny. Különösen robusztus a faggyal szemben az ’Angustifolia’, az ’Etna’, a ’Mount Vernon’, a ’Brenella’, a ’Myrtifolia’ és a ’Herbergii’.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?