Balkáni babérmeggy: ezeket a fajtákat érdemes ültetni, ha sűrű sövényre vágyunk

Balkáni babérmeggy: ezeket a fajtákat érdemes ültetni, ha sűrű sövényre vágyunk

Jól tűri a vágást.

A balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus)  örökzöld, kevés ápolást igénylő növény, szinte minden típusú talajon megél, sűrű, tömött sövényt alkot. Kisebb levelű, alacsonyabb termetű változatok hazája a Balkán-félsziget, a magasabb és nagyobb levelű változatoké pedig Kis-Ázsia és a Kaukázus.

balkani babermeggy 02

Ideális sövénynövény

Nem csoda, hogy sok hobbikertész választja sövénynek. Kedveli a napos, de a félárnyékos helyet is, robusztus, és hamar képez jól elrejtő falat.

balkani babermeggy 03

A fajták eltérhetnek magasságban, a levelek színében, a növekedésben, de a fagytűrésben is. A babérmeggy télálló, egyes fajták még a -20 °C-os hideget is elviselik. Örökzöldként azonban szenvednek a kemény téltől, akár a -5 °C körüli hőmérséklet is okozhat fagykárosodást a szeles, napos időjárás, a túl sok műtrágya vagy a nyári öntözési hibák miatt. Azonban ez az állapot sem tartós: a sárga levelek gyorsan lecserélődnek, kihajtanak az újak, a sérült részeket visszavághatjuk, hamar új ágak fejlődnek.

balkani babermeggy 04

Minden fajta jól tűri a visszavágást és egész évben sűrű sövényt képez. Kb. 2-3 tövet ültessünk méterenként. A sövény magassága-szélessége alakítható, az elöregedett bokor könnyen ifjítható, a növények gyorsan nőnek, ezért türelmetlenebbek számára is ideális. Azonban nem árt tudni, hogy a babérmeggy minden része mérgező, az ember és az állatok számára is!

balkani babermeggy 05

A babérmeggyet rögtön a virágzás után, júniusban vágjuk vissza, lehetőleg kézi sövénynyíróval, vagy metszőollóval. A sövénynyíró gépek túl gyorsan vágják a nagy leveleket, és barna, száraz szélű maradványokat kapunk. Napsütésben ne nyírjuk, mert a mélyebben fekvő leveleket megperzselheti a nap.

balkani babermeggy 06
Sebastian Rittau

A legkedveltebb fajták

‘Rotundifolia’

Gyorsan növő fajta, világoszöld, akár 17 cm hosszú levelekkel, amelyek a kíváncsi szemek elől jól takaró sövényt képeznek. A növény akár 3 méter magasra is nőhet. Egyetlen hátránya, hogy a nagy levelek télen is sokat párologtatnak, így a fagyos napokon száraz károsodást szenvedhetnek.

‘Caucasica’

Ez a fajta nagyon közel áll a vad fajtához, ezért robusztus és télálló. Levelei fényesek, sötétzöldek és meglehetősen keskenyek. Gyorsan, sűrűn nő, akár 3 méter magasra is, ideális sövénynövény. A levéltikkasztó gombától kevesebbet szenved, mint a többi fajta.

‘Novita’

Ez a fajta robusztus, széles bokrot növesztő, egyenesen felálló hajtásaival, sötétzöld leveleivel. Mivel évente akár 50 cm-t is nőhet, ideális a türelmetlenek számára, akik hamar akarnak sűrű sövényhez jutni. Még az árnyékban is növekszik, de a pangó vizet nem tolerálja.

‘Herbergii’

Kitűnő választás alacsony vagy keskeny sövény számára – ez ugyanis egy kisebb termetű fajta, így kevesebbet kell nyírnunk. Átlagosan fagytűrő, nagyon lassan nő és viszonylag keskeny levelei vannak. Kedveli a napsütést, de árnyékosabb helyen is megél. Talaj tekintetében nagyon alkalmazkodó, kedveli a humuszos, kissé nedves helyeket, de a köves, homokos talajt is tűri. Az ‘Otto Luyken’  fajta hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de szélesebb bokrot nevel, télállóbb és akár 150 cm-re is megnő.

‘Etna’

Az ‘Etna’  fajta vágás nélkül max. 2 méter magasra nőhet, sötétzöld, erősen fényes levelei enyhén fogazott szélűek, tavasszal bronzos árnyalatúak. Átlag feletti fagytűréssel rendelkezik, széles levelekkel, emiatt gyorsan képez tömött sövényt. Mérsékelten erőteljes növekedésű, jól elágazódó, kisebb sövénynek is alkalmas, betegségek nem okoznak nagy gondot esetében.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR