5 tipp kezdő konténerkertészeknek

5 tipp kezdő konténerkertészeknek

Az újonc kertészeknek szeretnénk egy kis ízelítőt adni, mi az, amit mindenképpen tudniuk kell, ha konténeres kertészkedésre adják a fejüket. Lássuk hát a konténerkertészkedés nem is annyira bonyolult rejtelmeit!

1. Ne essünk túlzásba, ne termesszünk egyszerre túl sok növényt!

A konténeres kertészkedés időráfordítást igényel. Többet és gyakrabban kell foglalkoznunk a konténerekbe ültetett növényekkel (értjük ez alatt a rendszeres öntözést és tápoldatozást), mint a kerti növények esetében. A konténerkert napi figyelmet igényel, így jobb, ha eleve nem vállaljuk túl magunkat és nem ültetünk egyszerre túl sok konténeres növényt. Sok erőt és energiát takarítunk meg ezzel.

Zsálya

2. Válasszunk megfelelő konténert

A vízelvezető nyílás elengedhetetlen. Amikor választunk, kizárólag olyan növénytartók jöhetnek szóba, amelyek alján van vízelvezető nyílás. Ha nincs, olyat válasszunk, amelynek az aljára mi magunk is tudunk lyukat fúrni. A kiválasztott konténernek legyen széles felülete. Ha már tudjuk, mit fogunk ültetni, ez segít eldönteni, milyen mély legyen a konténer. A gyökérzöldségek (például a sárgarépa), valamint a magas növények (például a paradicsom, a különböző kúszónövények, illetve a gyümölcsfák) sokkal jobban fejlődnek mély cserépben. A gyorsan növekvő növényeknek, mint például a fűszernövények, valamint a levélzöldségek, a sekélyebb konténer is megfelelő.

3. Vásároljunk ültetőkeveréket

Esetenként csábító lehet a gondolat, hogy a konténereket egyszerűen töltsük meg a hátsókertből kiásott földdel. Erről a tervünkről azonban mondjunk le. A kerti talaj nem való a konténerekbe, mivel túl tömör és nehéz. A cserépben összeesik és egy megkeményedett röggé áll össze, ezt pedig a növény kétségtelenül megsínyli. Olyan ültetőközegre van szükségünk, amely könnyű, laza, jó vízelvezető képességű, ugyanakkor a nedvességet is képes kellően megtartani.

4. Keressünk egy napfényes helyet

A legtöbb zöldségfélének naponta legalább 6 órányi napfényre van szüksége, így minél több napfényt tudunk biztosítani a növénynek, annál jobb. Ha a konténerkert számára lehetséges helyek inkább árnyékos fekvésűek, akkor sem kell aggódnunk. Még így is létezik elegendő ehető haszonnövény, amelyet ilyen környezetben is sikeresen termeszthetünk. Például a metélőhagyma, a kelkáposzta, a leveles zöldségek, a citromfű, a menta, a petrezselyem, a spenót, a mángold, a borsó és a retek mind jól tolerálja a félárnyékos fekvést is.

Levendula

5. Öntözzük HELYESEN a növényeket

Kerüljük az elégtelen öntözést, de arra is ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl a növényeinket. Hogyan lehetünk ebben biztosak? Általában, ha a növények elkezdenek kissé kókadtnak tűnni, hervadni, biztos, hogy öntözésre van szükségük. Ha az ujjunkat 2-3 cm mélyen a földbe dugjuk, ellenőrizhetjük a nedvességtartalmát. Ha száraznak érezzük, ideje öntöznünk. Legyen egy öntözőkannánk és egy szórófejes flakonunk is, amellyel a növényeket időnként vízzel megpermetezhetjük.

Konténeres kertészkedés témakörben további cikkeket itt találsz >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR