Milyen növényeket nevelhetünk a teraszon?

Milyen növényeket nevelhetünk a teraszon?

Vannak olyan növények, amelyek jobban viselik a konténeres kertészkedés körülményeit, mint mások. Íme néhány javaslat, hogyan válasszunk zöldséget, fűszert, egynyári virágot vagy akár évelő cserjét.

Szinte bármilyen zöldséget, fűszernövényt, virágot, cserjét vagy kisebb fát nevelhetünk sikeresen konténerekben. A törpe és kompakt fajták a legjobbak erre a célra, különösen, ha kisebb edényeket választunk. A növényt annak alapján válasszuk ki, hogy kedvezzen neki az adott klíma, valamint a konténert érő napfényes és árnyékos órák száma. Ha illatos növényt ültetünk, mint például a vaníliavirág (Heliotropium arborescens), a cserepét olyan helyre állítsuk, ahol védve van a parfümös illatot eloszlató légmozgásoktól.

Nyugodtan használjuk a fantáziánkat egy-egy növénytársulás összeállításánál. Válogassunk össze egyenesen a magasba törő, vagy éppen alácsüngő ámpolnanövényeket, ehető növényeket, virágokat, hogy szemet gyönyörködtető, változatos, színpompás látványt kapjunk végeredményként.

A konténeres kertek élettartama lehet mindössze egyetlen szezon, de úgy is megtervezhetjük őket, hogy évekig élvezhessük a társaságukat. Maradandó konténerkert tervezésekor vegyük figyelembe, hogy a növények kevésbé lesznek szívósak, mint egyébként a kertbe kiültetve, mivel a gyökérzetük jobban ki lesz téve a hőmérsékletingadozásoknak. A nem télálló konténeres növényeknek a téli hónapokban védelemre lesz szükségük vagy be kell költöztetnünk egy védett helyre. Ilyen növény ültetése esetén próbáljuk tehát felmérni, milyen súlyú lesz az adott konténer és hogyan fogjuk tudni majd megemelni és mozgatni.

Íme néhány javaslat a kezdéshez

Zöldségek és fűszernövények

Termeszthetünk zöldséget különálló tartályokban - a nagyobb cserepektől kezdve a 20 literes vödrökig vagy dézsákig, amelyek közül a legnagyobbakban neveljünk egy-egy tő paradicsomot vagy néhány kisebb termetű zöldséget, mint például a brokkoli vagy a káposzta. A nagyra növő zöldségfélék (paradicsom, tök, sütőtök) törpe vagy bokor formájú változatai ideálisak a konténeres kultúra céljaira.

A salátaalapanyag-kertek létrehozása szintén szórakoztató időtöltés lehet. Neveljünk színes salátaféléket, mini paradicsomot, metélőhagymát és petrezselymet. De pizzakertet is varázsolhatunk különböző bazsalikomfélékkel, paradicsommal, paprikával. Teleültethetjük továbbá a konténerünket csupa ehető virággal is, mint például a körömvirág, az árvácska (Viola × wittrockiana) vagy a kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus).

Árvácska

Egynyári növények

Hogy a konténerek egész nyáron át attraktív megjelenésűek maradjanak, a meleg időjárást kedvelő olyan egynyári növényeket keressünk, amelyek egész nyáron virágoznak, illetve amelyek levélzete hosszan mutatós, dekoratív marad. A muskátlifélék, a körömvirág, a mindignyíló begónia, a díszcsalán, a paprikavirág és a díszdohány mind jó választás.

Muskátli

A kertészeti áruházakban és vetőmagkereskedésekben természetesen egynyári növények százai közül választhatunk. Nyugodtan kísérletezzünk, és ha az egyik növénnyel nem járunk szerencsével, ne csüggedjünk miatta - vágjuk ki és próbálkozzunk valami mással. Nagyobb növénytároló edényekbe ültethetünk törpe kánnát vagy törpe dáliát; mindkettő bőven meghálálja a gondoskodást.

Évelők és cserjék

A szívós évelőkkel és cserjékkel beültetett konténerek évről évre megörvendeztetnek bennünket a látványukkal. Az árnyékliliomok és a sásliliom ideális konténeres növények, de rajtuk kívül még számos más évelővel is eredményesen próbát tehetünk. A különböző páfrányok, a kereklevelű kapotnyak, a sások, a levendula, az árvacsalán, a varjúháj és a tüdőfű szintén ideális választás. A díszfüvek szintén mutatósak, csakúgy, mint a törpe fenyők és kisebb cserjék.

A konténeres növények gondozása

A konténeres növényeket öntözzük meg alaposan. Hogy milyen gyakran van szükség az öntözésre, számos tényezőtől függ. Ezek közé tartozik az időjárás, a növény nagysága és nem utolsósorban a konténer mérete. Ne hagyjuk, hogy a konténer földje teljesen kiszáradjon, mivel utána már nehéz újra átnedvesíteni. Hogy a nagy méretű tartályok is attraktívak legyenek, takarjuk be a földjüket egy réteg mulccsal ugyanúgy, ahogy a kertben is tennénk. Ez segít a nedvesség megtartásában is. Ügyeljünk azonban arra, hogy a talajtakaró ne borítsa be a földet a növény száránál egy kb. 2-3 cm-es körben.

A konténeres növények rendszeres tápoldatozást igényelnek. A tápoldatot az öntözővízhez adagolva juttassuk ki rendszeres időközönként. Levéltrágyát is használhatunk, amelyet szintén vízzel való hígítás után szórófejes flakonból permetezhetünk a növények leveleire. A kezelések gyakoriságával kapcsolatban feltétlenül olvassuk el a tápoldat vagy levéltrágya csomagolásán található útmutatót.

Mivel a konténerek a kert egyik központi elemét alkotják, amelyek vonzzák a tekintetet, tartsuk azokat mindig rendben és tisztán. Szedjük le a száraz, sérült leveleket, elszáradt virágokat. Metsszük vissza a hosszúra nyúlt növényeket, illetve azokat, amelyek túlvannak a virágzáson. A vegyes ültetésű konténerek rendszeres karbantartásáról is gondoskodjunk: távolítsuk el a nem jól fejlődő, sínylődő növényeket. Pótoljuk valami mással, vagy hagyjuk, hogy a többi növény töltse ki a felszabaduló teret. Végül, de nem utolsósorban, rendszeresen ellenőrizzük a konténeres növényeket, hogy nem támadta-e meg azokat valamilyen kártevő, például levéltetű vagy atka.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR