Évezredekig mérgezett bennünket, mégis megszerettük, mi az?

Évezredekig mérgezett bennünket, mégis megszerettük, mi az?

Az emberi megbocsátásról szóló történet: a szarkaláb mérgező gabonagyomból vált kedves mezei virággá.

A mezei szarkaláb (Consolida regalis) évezredeken keresztül nagyon kellemetlen gabonagyom volt: a lisztbe és egyéb őrleményekbe láthatatlanul belekeveredve mérgezte az állatokat és a gazdáikat.

A madár lábára emlékeztet

A boglárkafélék családjába tartozó egynyári lágyszárú szárazságtűrő növény alkalmazkodott a földműveléshez, együtt kel, és együtt érik a gabonákkal. A mezei példányokat viszont régen is szerették az emberek, a mérge tudatos használattal gyógyított is, a “Consolida” nemzetségnév szilárdítót, gyógyítót jelent, a “regalis” fajnév királyit. A magvai mérgét tetű- és patkányirtásra is ajánlották. A szarkaláb keskeny sallangokra szeldelt levelei a párologtatást csökkentendő szőrzettől szürkések. A virágok különleges szerkezetűek, a kékes-lilás, fonákukon szőrös csészeleveleket érzékeljük sziromszerűnek, a sarkantyú belseje két nektárlevélből forrt össze, és ez a nyúlvány a magyar névadó, hátrafelé álló madárujjra emlékeztet.

Egyszerű rostával is lehet ellene védekezni

Hogy miért pont a szarkáéra, az sajnos előttem is rejtély. A szarkaláb német, angol és francia neveiben a lovag sarkantyúja szó köszön vissza. A nektártermelő sarkantyú mélysége miatt csak nagyon hosszú szájszervű megporzó rovarokat feltételeznénk, de mivel a sarkantyú többnyire felfelé görbül, talán a nektár is közelebb kerül a bejárathoz. A szarkaláb a szántóföldön a szokásos érveléssel szemben nem csak a vegyszeres gyomirtás miatt szorult vissza. Az egyre tökéletesebb magrosták már száz éve gyérítik. Mára a mezőgazdasági táblaszélek, útmenték és főleg a felhagyott parcellák tipikus növénye.

szarkalab evezredekig mergezett 02
Mezei szarkaláb kusza szürkészöld levélsallangjai

szarkalab evezredekig mergezett 03
Mezei szarkaláb bonyolult szerkezetű virágai

szarkalab evezredekig mergezett 04
Mezei szarkaláb sarkantyúi oldalról

szarkalab evezredekig mergezett 05
Mezei szarkaláb kopasz érett tüszői

A csinos városi rokon

A kerti szarkaláb (Consolida ajacis) a jobb körülményeknek megfelelően nagyobb termetű, zöldebb levelű, dekoratívabb virágú növény. A biztosan megkülönböztető határozói bélyeg a tüszőtermések szőrözöttsége. A mezei rokon tüszői zölden és éretten is csupaszok. A kerti virág érdekessége, hogy szemből, közelről és fejjel lefelé nézve, némi fantáziával az A és I betűk alakja fedezhető fel benne. Innen származik a fajnév, Aiasz, az ismertebb latinos alakban Ajax görög mitológiai harcos nevének kezdőbetűi. Még több képzelőerővel a tragikus hős fájdalmas jajkiáltását jelentik. A véres történet felidézése nem kellemes egy szép kerti virágnál, a szarkaláb név mégiscsak barátságosabb hangulatú.

szarkalab evezredekig mergezett 06
Kerti szarkaláb nagyobb virága oldalról

szarkalab evezredekig mergezett 07
Kerti szarkaláb szőrös tüszői

szarkalab evezredekig mergezett 08
Kerti szarkaláb virága szemből fejjel lefelé

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR