Zsálya rózsaszín, kék és lila virágokkal

Zsálya rózsaszín, kék és lila virágokkal

Vajon a lózsálya, mezei zsálya és ligeti zsálya már a virágszín alapján felismerhető?

A zsálya (Salvia)  magyar és tudományos neve is a latin salvus = egészséges szó származéka, és a fajokban gazdag nemzetség számos gyógyhatású fajára utal. Itt most három honos fajról írok, amelyekben a pirosas, kék és lila szín a közös; egy másik cikkben bemutatom a fehér és halványsárga honos zsályákat is.

Lózsálya, a rózsaszín

A lózsálya (Salvia verticillata)  magyar neve az ember számára haszontalanságára utal, sokkal kevésbé valószínű, hogy a lovakat gyógyította volna. A tudományos név viszont tényeken alapszik; verticillata = örvös, a lózsálya virágai akár 15-30 virágból álló álörvöket alkotnak a növény négyszögletes szárán. Az ajakos virágok halvány vagy élénkebb rózsaszínűek, néha fehérek vagy ibolyásak. A lózsálya az egész országban közönséges mezei, felálló szárú évelő, a nedvesebb helyeken gyakran félig elfekvő növény.

zsalyak 02
Lózsálya habitusa

zsalyak 03
Lózsálya levelei

zsalyak 04
Lózsálya virágörve és megporzója

Mezei zsálya, a kék

A mezei zsálya (Salvia pratensis)  a latin szó szerint réti növény, nagy fényigénnyel, illetve pontosabban csak a napsütötte helyeken hajt virágszárat, árnyékban meddő marad. Az álörvei legfeljebb csak 6 virágúak, a virágok nagyok, a felső ajak sarlós, a fényképeken kinagyítva félelmetes kitátott szájra hasonlít. A valóságban persze nem riasztani akar, hanem ellenkezőleg, a megporzó rovarokat csalogatja. A mély kék és lila szín felismerhetővé teszi, az alsó ajakon landolnak a poszméhek. A nektárt a virág mélyén keresve kioldanak egy mechanizmust, és a felső ajakban elrejtve bezárt egyik porzó a rovarra csapódva megszórja a méhek hátát virágporral. Az adagok nagyon takarékosan beosztottak, a megfigyelések szerint ez még akár 12-szer ismétlődhet, azaz egy tucat poszméh viheti egyetlen virág pollenjét egy másik egyed bibéjére.

zsalyak 05
Mezei zsálya tőlevelei

zsalyak 06
Mezei zsálya virágörvei

zsalyak 07
Mezei zsálya virága

Ligeti zsálya, a lila

A ligeti zsálya (Salvia nemorosa)  magyar és a szó szerint azonos tudományos neve szerint is elvisel egy kis árnyékot, a napos mezőkön és a ligetes erdőszéleken is virágzik. A virágai kisebbek a mezei rokonánál, de az egész virágzat legalább olyan mutatós, mert a murvalevelek és a csészék is lilák. A két utóbbi faj hibridjei is előfordulnak hazánkban (Salvia × sylvestris), ezek dekoratív példányai a kertészeti nemesítésben is szerepet kaptak.

zsalyak 08
Ligeti zsálya habitusa

zsalyak 09
Ligeti zsálya virága

zsalyak 10
Ligeti zsálya virágzata

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR