Bujdosó mák, a ritka és vézna testvér

Bujdosó mák, a ritka és vézna testvér

A megfelelő időben és helyen keresve nem olyan ritka, viszont tényleg hasonlít a pipacsra.

A bujdosó mák (Papaver dubium) a mákfélék családjába tartozó egyéves lágyszárú növény. Első ránézésre nagyon hasonlít a pipacshoz, amelynek közeli rokona, de a nevének megfelelően valóban nem olyan gyakori, különösen a fehér virágú alfaja bujdosik. A kivétel az április hónap, amikor a pipacs általában még nem virágzik, viszont a bujdosó mák már ekkor is nyílik. Május végére már fordul a helyzet, a pipacs kezd tömegesen megjelenni, a bujdosó mák viszont már termést érlel, és ilyenkor szinte észrevehetetlenül megbújik az egyre dúsabb vegetációban. A pipacs nyáron tömeges a ritkára vetett gabonában és a felhagyott parlagokon. A bujdosó mák inkább a természetes gyepekben és a bolygatott területeken jelenik meg egyesével vagy kisebb foltokban.

A bébiételről kapta a nevét...

A mákok nemzetségneve, a “Papaver” valószínűleg a pappa, latinul bébiétel szóból származik, mert az éhes, síró baba megnyugtatására dugták a gyerek szájába a mákvirágokat. A magyar mák szó ógörög gyökerű, de szláv közvetítéssel került a magyarba. A “dubium” fajnév kétest jelent, ami utalhat a két virágszínre, a pirosra és a fehérre, vagy talán a korai és rövid virágzási idő miatti bujdosásra is. Ez utóbbi csak az én nyelvtudomány-mentes szófejtésem.

Mint a pipacs, csak ritkább

A hasonlóság a pipaccsal és a többi mákkal a korán lehulló szőrös, zöld csészelevelek, a sok porzó és a lapos, korongszerű bibe alatt lyukakkal nyíló toktermés. A jól látható különbség a pipacsnál alacsonyabb és véznább termet, a tömeges parlagi megjelenés hiánya. A virágok szirmai kisebbek, ha már kiterültek, akkor nincsenek fedésben, mert keskenyebbek a hosszuknál. A toktermés hosszúkásabb, a kocsányba keskenyedő. A szár durván elálló szőrös, de a kocsányra rásimulnak a szőrei. Szokták még a tejnedv színét is határozói bélyegként használni, de szerintem emiatt nem kéne tépkedni a növényt. Sokan látnak jellegzetes sötét foltokat a szirmok tövénél, de ezt a személyes tapasztalatommal nem tudom megerősíteni; néha vannak, néha nincsenek, az egyik fotómon például kívül vannak.

bujdoso mak ritka testver 02
Bujdosó mák szárnyas tőlevelei

bujdoso mak ritka testver 03
Bujdosó mák szőrös szárlevele

bujdoso mak ritka testver 04
Bujdosó mák elállóan szőrös szára

bujdoso mak ritka testver 05
Bujdosó mák kocsányára rásimulnak a szőrök

bujdoso mak ritka testver 06
Bujdosó mák kiterülő szirmai nincsenek fedésben

bujdoso mak ritka testver 07
Bujdosó mák sok porzója és korongszerű bibéje

bujdoso mak ritka testver 08
Bujdosó mák fehér virágú alfaja

bujdoso mak ritka testver 09
Bujdosó mák toktermése hosszúkás, kocsányba keskenyedő

bujdoso mak ritka testver 10
Bujdosó mák kívülről fekete tövű szirmai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR