Harangvirág, de csalánlevelű vagy baracklevelű?

Harangvirág, de csalánlevelű vagy baracklevelű?

Kék vagy ibolyaszín virágpártái harangot formáznak, így nagyon könnyű megismerni a méteresre növő, különleges szépségű növényt.

A harangvirág (Campanula)  növénynemzetségnek az egész világon összesen úgy 500 faja van. Magyarországon is honos tucatnyi harangvirág faj. Nem nehéz felismerni, hogy harangvirág, de nagyon alaposan utána kell nézni, hogy melyik faj lehet.

A campanula szó harangocskát, csengettyűt jelent, a magyar név is a harang alakú pártán, azaz a forrt, összenőtt szirmokon alapul. A hazai harangvirágok többnyire kék vagy ibolya színűek. Hogy melyik szín, az állítólag pH-függő; ha valamilyen savas anyagot cseppentünk a kékségbe, akkor rögtön pirosra vált. Ezt magam is megpróbáltam; egy kiránduláson citromot és ecetet is pöttyentettem a harangra, de nem történt semmi változás. Talán nagyobb szárazság vagy több türelem kell a csodához.

Csalánlevelű harangvirág: méteres vízparti növény

A nálunk egyik leggyakoribb és talán legismertebb faj a csalánlevelű harangvirág (Campanula trachelium), árnyas üde erdők, vízpart tisztások nagy termetű, méteresre is megnövő, évelő növénye. A tudományos fajnév számos szófejtő szerint a növénynek tulajdonított torokfájás elleni gyógyhatással van kapcsolatban. Mások a szár durva szőrözöttségének tulajdonítják a trachelium szót. Nincs saját véleményem, de talán a fájó torkunk is szúr, bár magyarul inkább az égő érzést szoktuk panaszolni.

A csalánlevelű harangvirág szára bordás, szúrósan serteszőrös, levelei valóban hasonlítanak a csalánra, fogazottak, szőrösek, a rövid kocsányú virágoknak a csészecimpái hegyesek, molyhosak, a pártacimpák szélei pillásak.

Baracklevelű harangvirág: teljesen szőrtelen

Egy másik honos rokon a baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)  is leginkább a leveléről azonosítható. A persica szó őszibarackot, a folia levelet jelent, de a névadó szerintem nem sok őszibarackfát láthatott, mert annak is hosszúkás ugyan a levele, de egyébként nem hasonlít a harangvirág jellegzetes szárleveleire. A baracklevelű harangvirág teljesen kopasz növény, így szúrásmentesen nyugodtan kitapogathatjuk a tövét, és akkor az apró tőleveleit megpillantva, azok mégis csak hajaznak egy csöppet az őszibarackra.

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 02
Csalánlevelű harangvirág nyitott virágai

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 03
Csalánlevelű harangvirág fölülnézetben

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 04
Csalánlevelű harangvirág bordás serteszőrös szára

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 05
Csalánlevelű harangvirág csalánéhoz nagyon hasonló levele

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 06
Igazi csalán (Urtica)  veszedelmesen csípős levele

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 07
Csalánlevelű harangvirág szőrös csészecimpákkal

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 08
Csalánlevelű harangvirág virágzata a pillás pártákkal

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 09
Baracklevelű harangvirág hosszú keskeny levelei

harangvirag csalanlevelu baracklevelu 10
A baracklevelű harangvirág teljesen kopasz növény

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR