A tüskéshátúak már javában keresik a téli búvóhelyüket – így tudunk nekik segíteni

A tüskéshátúak már javában keresik a téli búvóhelyüket – így tudunk nekik segíteni

Óvatosan a komposztnál!

Szerencsésnek érezheti magát az, akinek a kertjében sündisznók telelnek. Nem csak azért, mert a tüskéshátúak aranyosak, de azért is, mert segítenek kártevőmentesen tartani a kertet, ugyanis intenzíven pusztítják a lárvákat, rovarokat, férgeket. Sőt, a hasznos állatok kedvencei közé tartoznak a csigák is!

tuskeshatuak teli buvohely 02

Így tudunk ősszel a süniknek segíteni:

  • Alakítsunk ki a kertünkben sünbarát téli negyedet, például egy halom gally, levél vagy farönk tökéletes! A tüskéshátúak kedvelik a sűrű bozótost vagy a farakást is. Nagyszerű megoldás lehet a süngarázs is, amit készen is beszerezhetünk.
  • A komposzthalmok is ideális búvóhelyet jelentenek a sündisznók számára. Ezért télen ne (vagy csak óvatosan) forgassuk őket – könnyen lehet, hogy egy tüskéshátú már kényelmesen befészkelte magát!
  • Segíthetünk a sünöknek a táplálékkeresésben azzal, hogy esténként egy bizonyos fix helyen élelmet kínálunk számukra. Ehhez megfelelő a főtt baromfihús, a macska- és kutyatáp, a főtt darálthús, a fűszerezetlen tojásétel, a zabpehely, búzakorpa. Semmiképpen se adjunk nekik tejet, maradékot, fűszeres vagy édesített ételeket! Fontos, hogy a tél beálltával, a hó vagy a fagyok megérkeztével fejezzük be az etetést, mert ilyenkor a sünök megkezdik a téli álmukat – nem szabad a biológiai ritmusukat felborítani.

tuskeshatuak teli buvohely 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR