Kéreg alatt, tófenéken: így telelnek át az állatok a kertben

Kéreg alatt, tófenéken: így telelnek át az állatok a kertben

Sünök, békák, katicabogarak.

Télen minden pihen: az erdő, a kert. Befagynak a tavak, csupaszak a fák, hó borítja be a tájat (jó esetben). Közben minden tele van élettel – csak nem látjuk. Nem csak az emberek, de az állatok is szívesen húzódnak be ilyenkor a vackokba, odvakba, védett telelőhelyekre.

Szállóvendégek a rovarhotelben

Az ún. rovarhotel nem csak szaporodási célokat szolgál, de télen kiváló telelőhelyet is biztosít a különböző legyeknek, darazsaknak, méheknek. A titok a változatosságban rejlik: minél többféle lakástípust kínál, annál többféle rovarfaj fogja felkeresni. Lyukas téglácskák, fadarabkák furatokkal, nád és szalmakötegek, keskeny bejárati nyílásokkal ellátott fadobozkák jellemzik ezeket a szállodákat. Amint a hotel lakottá válik, egyes kabinok belülről is bezáródnak.

allatok kertben attelelnek 02

A zöldfátyolkák októbertől kezdve hűvös, de fagymentes menedéket keresnek. Erre alkalmasak a fészerek, garázsok, padlások. A keresgélés során a rovarok gyakran feltűnnek a házak fűtött helységeiben is. A túlságosan meleg miatt itt nincs esélyük a túlélésre. A kóbor állatokat ezért szállítsuk hűvösebb helyre. A téli vendégek tavasszal újra élvezhetik a kerti levegőt.

allatok kertben attelelnek 06

Egy kis rendetlenség hasznos

A természet minden állat számára megfelelő telelőhelyet kínál. Ennek felkutatása azonban nehezebb a korlátozott helyeken, így például a kertben is. Ezért ősszel muszáj egy kicsit rendezetlenebbül hagyni a kertet, hogy segítsünk az állatoknak: ha például levél- vagy ágkupacokat hagyunk, akkor a sünöknek tudunk a kedvükre tenni. A kosarakban, hordókban, fordított virágcserepek alatt, a régi fészerekben is sok telelőhelyet kialakíthatunk. A nagy pele egy puha, párnázott fészekben vagy dobozban találhat magának menedéket. Rokona, a kerti pele inkább az erdőkben él, de a kertekbe is beköltözhet.

Miközben a sündisznó egy nagy halomból álló levélkupac alatt alussza a téli álmát, a csigák a sűrű aljnövényzetben keresnek egy nehezen hozzáférhető helyet. Ott fedik be házuk kapuját a téli nyugalomhoz. A fák is igen népszerűek télen: a kéreg alatt száraz helyet találnak maguknak a bogarak, míg az egerek és a mókusok a madárházakban, odvakban vernek tanyát.

allatok kertben attelelnek 03

A varangyok októberben beássák magukat a földbe és ott várakoznak tavaszig. A poszméheknél a dolgozók elpusztulnak ősszel, a fiatal királynők viszont a földben élik túl a hideg időket és tavasszal új nemzetséget alapítanak.

allatok kertben attelelnek 05

A katicabogarak legszívesebben csoportokban telelnek át fagymentes, száraz helyeken. Így tavasszal egy csomó időt megtakarítanak: nem vesztegetik az értékes napokat társkereséssel. A denevér a telet főként barlangokban, padlásokon, tetőtérben, ablakmélyedésekben vészeli át.

allatok kertben attelelnek 07

A kerti tó téli élete

A tavakra vágyóknak különösen körültekintően kell tervezniük: ha csak nem szeretnének fagyasztott halakat a kertbe, akkor legalább 1 méter mély tavacskát építsenek. Ha a felszín befagy, az állatok visszahúzódhatnak a mélyebb, alsóbb, melegebb rétegekbe. Jégmentesítő biztosítsa a folyamatos gázcserét. Ha nagyon sekély a víz, a telet a halak a házban, hideg vizű akváriumban, dézsában is tölthetik világos, fagymentes helyen. Rendszeresen cseréljük ki a vizet és csak keveset etessük az állatokat. Télen a tavak mélye békafajokat is rejthet: ezek befúrják magukat a tó alján lévő iszapba, sárba.

allatok kertben attelelnek 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR