Óvatosan, a robotfűnyírók veszélyeztethetik a sünök életét

Óvatosan, a robotfűnyírók veszélyeztethetik a sünök életét

Éjjeli szünet.

Egy sün testhossza legfeljebb 30 cm lehet, rövid lábakkal rendelkezik és nem tud különösebben gyorsan futni. A támadóktól a természetben a kb. 7500 tüskéjével védi meg magát. Veszély esetén először behúzza a fejét, majd a következő lépésben összegömbölyödik. Napjainkban azonban egy újabb ellenség is felkerült a listára, amellyel szemben ez a jól ismert módszer nem hatásos: a robotfűnyírók sajnos veszélyeztetik a tüskés hátúak életét. Egyre több ilyen baleset fordul elő, ezek során a sünök komolyan megsérülhetnek, de akár életüket is veszthetik.

sunok robotfunyiro 02

Némi odafigyeléssel megelőzhetjük a hasonló eseteket. Amennyiben robotfűnyírót használunk, tegyük azt nappal! Az éjszakai működést korlátozzuk, hiszen ebben az időszakban aktívak a sünök. Mindig ellenőrizzük a robot elindítása előtt, hogy nincsenek-e a kertben sünök vagy egyéb állatok! Különös gonddal nézzük át a gyep szélét, a bokrok alját, a sövény környékét, mert ezekre a helyekre előszeretettel bújnak az élőlények.

Általában a sünök az év első heteiben még a téli álmukat alusszák, és március végén-április elején kezdenek ébredezni, amikor lassan nekikezdenek az élelemkeresésének. Lárvákat, rovarokat, puhatestűeket fogyasztanak, hogy feltöltsék a zsírkészleteiket. Normális esetben nem kell őket etetnünk, de egy tál vizet ajánlatos kitennünk. A szokatlan meleg télben az is előfordulhat, hogy már hamarabb ébrednek, de ha újra hideg lesz, visszamennek a búvóhelyükre.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR