7 tipp a sünbarát kert kialakításához

7 tipp a sünbarát kert kialakításához

Ne itassuk tejjel, de legyen átjárója.

A sünök ugyan vadonélő állatok, de gyakran bukkannak fel a kertekben is. Tekintsünk rájuk kedves vendégként, igyekezzük marasztalni, hiszen nekünk is hasznos, ha ez a kedves állat nálunk talál otthonra.

Nézzük, mire ügyeljünk, ha sünbarát kertet szeretnénk!

1. Menedékek a kertben

A sünbarát kertben elengedhetetlen, hogy az állatok búvóhelyet, menedéket találjanak. A süni kb. októbertől áprilisig hibernált állapotban van, téli álmot alszik, ezért biztonságos, védett helyet igényel. Ugyanez vonatkozik a júniustól szeptemberig tartó időszakra is, amikor az utódok világra jönnek.

A tüskéshátúak legotthonosabban a fából, lombból, gallyakból készült házikókban, sűrű cserjék alatt érzik magukat. A bokrok tövében, a ház fala mellett a szél és esővédettség is érvényesülhet. Még akkor is, ha nem tervezünk sünöket odacsalogatni, ügyeljünk arra, hogy késő ősszel és télen már ne mozgassuk a lomb és ágkupacokat, és ne is égessünk! Ezekben más hasznos élőlények is megbújhatnak.

A kertészetekben, gazdaboltokban kaphatunk ún. süngarázst is. Megfelelő lehet a már nem használt tengerimalac vagy nyúlházikó is. A mesterséges menedékeket a kert legkevésbé forgalmas, védett helyére tegyük, oda, ahol a háziállataink nem férhetnek hozzá. Ne bolygassuk a hideg időben, különben elűzzük az esetleges lakóit.

2. Etessük a süniket

A sünök értékes kártevő-szabályozónak bizonyulnak a kertekben, hiszen csigákkal, férgekkel hernyókkal, rovarokkal táplálkoznak. Így segítenek egészségesen tartani a kertet, biztosítják az ökológiai egyensúlyt. A vadon élő állatok általában mindent megtalálnak a természetben, amire szükségük van, azonban ősszel jól jöhet némi kiegészítő etetés. Tudnunk kell, hogy a sünök rovarevők, nem tolerálják a növényi táplálékot. Ezért ne etessük a sünöket gyümölccsel, zöldséggel, fűszeres vagy édesített élelmiszerrel, maradékkal. Piacon, gazdaboltban, állatkereskedésben lehet kapni nekik való száraz vadételt. Hústartalmú kutya- vagy macskaeledelt is adhatunk nekik, és főtt tojást, állatoknak való darált húst is. Legyünk óvatosak, mert ezek az ételek a szomszéd macskákat és a patkányokat is odacsalogathatják.

Amint fagy, a mesterséges táplálást lassan le kell állítani, hogy ne tartsuk ébren a téli álomra készülő tüskéshátúakat. Ha ebben az időszakban olyan sünit figyelünk meg a kertben, amely sérült, aggasztóan sovány vagy kicsi, akkor keressünk fel állatorvost!

sunbarat kert 7 tipp 02

3. Itassuk a süniket!

Az etetés mellett az itatásról is gondoskodnunk kell, ezért az itatótálak sem hiányozhatnak a kertből. Ne adjunk tehéntejet a tüskéshátúaknak, ettől akár halálos hasmenésük is lehet. Egy erős, stabil tál friss vízzel pont megfelelő, cseréljük benne rendszeresen a folyadékot.

4. Kerüljük a süncsapdákat!

Különösen fontos, hogy megszüntessük azokat a csapdákat, akadályokat, amelyek akár halálos véget is jelenthetnek az állatok számára.

  • Fedjük be a pincenyílást, hasonló üregeket,
  • a kerti tavaknál, medencéknél segíthet egy fából készült kis palló,
  • zárjuk be a fészert, szerszámos bódét,
  • a lépcsők foka ne legyen túl nagy, hogy a sünik ne essenek le, csökkenthetjük a magasságot téglával vagy falapokkal is,
  • ne hagyjunk kinn nyitott szemeteszsákokat, mert a tüskéshátúak hozzáférhetnek,
  • a különböző madárvédő hálók ne lógjanak a földre, mert a sünök beleakadhatnak.

sunbarat kert 7 tipp 03

5. Kertészkedés sünbarát módra

A legfontosabb a különféle mérgek, kemikáliák kerülése. Kizárólag biológiai védekezést alkalmazzunk, vagy környezetbarát szereket. Azonban itt is a kevesebb több. Törekedjünk a természetességre, a múzeumi rendezettség helyett: néhány kupac levél maradhat ősszel, ez jó bújóhely az állatoknak, a rovaroknak, madaraknak, sünöknek is. Hagyhatjuk az elszáradt, magokkal rendelkező növényeket az ágyásban, elég tavasszal levágni őket. Kerüljük a lombfúvó használatát. Amikor füvet akarunk nyírni (különösen tavasszal), vizsgáljuk át a magasabbra növő növényzetet, bokrok alját, hogy nem-e bújnak meg ott a tüskéshátúak. A rőzserakásokat se bolygassuk már ősszel, ügyeljünk az állatokra.

sunbarat kert 7 tipp 04

6. Sünbarát növények ültetése

A sündisznóbarát kertben elsősorban őshonos cserjéket és fákat ültessünk. Az egzotikus növények többnyire nem jelentenek hasznot az állatainknak. A természetes kertek, a változatos fajták, a növények sokszínűsége sokkal vonzóbb. Így több finom rovar gyűlik oda, amelyekkel táplálkozhatnak a sünök. Hasznosak a sövények: búvóhelyek, ugyanakkor az állatok akadálytalanul átjutnak rajtuk. Amennyiben szép pázsitunk van, ajánlatos egy darabka részt inkább rétnek meghagyni, ahol magasabb a fű, kevesebbet gondozzuk.

7. Sünbarát be- és kijáratok a kertben

A sünik hosszútávfutók, nagy utakat is képesek bejárni az élelem után kutatva. A területük akár 100 hektárig is terjedhet. Ezért fontos, hogy legyenek folyosóik, átjáróik más kertekbe, zöldterületekre. Sövények vagy fából készült kerítések esetében ez jól megvalósítható. A drótkerítésekben könnyen elakadhatnak, megsérülhetnek. Ha van komposztunk, oda is biztosítsunk szabad járást - az állatok menedéket és élelmet találhatnak benne.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR