Hol ne keressük a sünöket télen?

Hol ne keressük a sünöket télen?

Téli álomra készülnek a sünök, így a kertekben is keresnek egy nyugodt, zavartalan, bozótos helyet. Hol nem kéne zavarnunk őket?

Apróhirdetés:
Keleti-Sün Bendegúz olcsó, de békés téli szállást keres. Fontos és sürgős! Cím a Szerkesztőségben.

A sün, népies nevein a sünkutya, vagy tüskésdisznó, a gyerekmesékben süni néven ismert aprócska jószág leggyakrabban a kertekben tanyázik; népszerű, kedvelt és fölöttébb hasznos lakója a környezetünknek, mert rengeteg bogarat, hernyót, pókot, lepkét fogyaszt el és ezzel segítséget nyújt az embernek a kártevők elleni küzdelmében.

Álmodik a sün:

Védett állat (eszmei értéke: 25 000 forint) és 2014-ben az ÉV EMLŐSE kitüntető címet nyerte el a Földművelésügyi Minisztérium, a Természet és Madárvédők Egyesülete és több civil szervezet által támogatott VADONLESŐ természetvédelmi programban.

Védett, mert meglehetősen védtelen állat. Csupán a felmeresztett, jókora tüskéivel tudja magát megvédeni az ellenségeitől. Veszély közeledtével megáll, összegömbölyödik, hozzáférhetetlenné válik. Ez valamikor eredményes módszernek bizonyult, de manapság éppen ez okozza a legtöbb sün halálát, mert a forgalmas utakat keresztezve nem fut el a gyorsan közeledő járművek elől, hanem megáll és összehúzza magát, a figyelmetlen pilóták pedig halálra gázolják az ártatlan apróságot.

Sündisznócska

A sünnek sok faja él a világon, de nálunk csak a keletei sün honos. Legjobban érzi magát a csalitos, bokros kertekben, a farakások, rőzsekupacok védelmében és a magas füvekkel benőtt területeken. Magányos állat, a hím és a nőstény is csak a párzás idején találkozik. Tavasszal az anyaállat 3-6 kölyköt ellik, de ezek fele rendszerint nem éri el a kifejlett kort. A sünök látása gyenge, de a hallásuk és a szaglásuk kitűnő, ezért jól tájékozódnak. Sündörgésük közben röfögő hangot adnak ki. Talán ezért kapták a helytelen sündisznó nevet, pedig annyi közük sincs a disznóhoz, mint a vízilónak a lóhoz, vagy a tavirózsának a valódi rózsához.

A nappalt a fészkükben töltik és jószerint csak szürkület után kezdenek el portyázni a táplálék után. A rovarokon kívül jó étvággyal fogyasztják a gombákat, a csigákat (!), a húsos gyümölcsöket (almát, körtét, szilvát). Testméretükhöz képest igen sok élelmet vesznek magukhoz, mert a hosszú, téli álmuk idején nem táplálkoznak, tehát jelentékeny tartalékra van szükségük.

Az őszi fagyok beálltával nyugalmas téli szállásra van szükségük. Legjobb, ha a bokrok alatt hagyjuk a lehullott faleveleket és ezeket még fenyőgallyakkal, lekaszált gyomokkal és némi termőfölddel is alkalmassá tesszük arra, hogy belőlük kényelmes fészket készítsenek a zord, téli hónapokra.

A sün gyorsan megszokja az ember közelségét, finom falatokkal (főtt tojás, kutya- és macskaeledel) akár kézből lehet etetni, de nem háziállat, ezért minél előbb szabadon kell engedni!

Sündisznó

FIGYELEM!

A sün - merev tüskéi miatt - nem képes megvakarni magát, ezért a testét fedő szőrzet között gyakran elszaporodnak a kullancsok! Nagyon óvatosan kell velük bánni!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR