Sünt találtam a kertben

Sünt találtam a kertben

Mi a teendő, ha sün költözik a kertünkbe? Elűzzük vagy épp ellenkezőleg, házhoz szoktassuk? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Éjjel Berci nevű kutyánk éktelen csaholása ébresztett fel. Kimenve a kertbe egy bokor alatt egy jókora, kövér sündisznó-mamát találtam, amellyel a kutya nem volt képes megbarátkozni, ezért kénytelen voltam a közeli kiserdőbe telepíteni.

Gyakran kijavítanak az állatokhoz jól értő szakemberek, hogy a sün az nem sündisznó, hanem csak „simán" sün. Mégis sokan nevezik ezt az aranyos kis emlősállatot – valószínűleg az orrocskája formája miatt – egy apró malachoz. A szakembereknek mégis igazuk van: semmi köze a disznóhoz, és jobban megnézve sok hasonlóság sincs a két állat között.

Sündisznó

A sünök az utóbbi években örvendetesen elszaporodtak, bizonyára hozzászoktak az emberek környezetéhez és a kertekben megfelelő fészkelő helyet is találnak. Az énekes madarakhoz hasonlóan sok csigát, százlábút, rovart, lárvákat, hernyókat fogyasztanak el, és ezzel hasznos segítőtársai a kertészkedő embernek. Ezért ne hagyjunk őrizetlenül patkánymérget, rovarölő permetezőszert, csigaölőt, műtrágyát a kertben, mert ezek a sünök pusztulását okozhatják. Sok sün esik áldozatul a forgalmas utakon, valamint a fűnyírók használata során is. A bokrok alatt a leveleket és a száraz ágakat, vesszőket ne távolítsuk el, mert a sünök itt készítenek téli fészket maguknak. A téli hónapokat átalusszák, miközben a testsúlyuk 20-40%-kal is csökken.

A sünök nem szeretik a fogságot, csak az 500 grammnál kisebbek szorulnak emberi segítségre. Ha egy árva kis sünöcskét találunk a téli kertben, akkor helyezzük el egy dobozban és tegyünk mellé egy melegvizes palackot. Táplálni pedig csak akkor szabad, ha már elérte a normális testhőmérsékletet. Kézmeleg vízzel itassuk és kínáljuk meg kevés főtt tojással, banánnal, szőlőbogyóval. A tejtől hasmenést kap, és nem tesz jót neki a sós, cukros étel, a kenyér és a húsféle sem!

Süngyerek

Legyünk óvatosak, hiszen nem volna jó, ha a gyerekek a gondozásba vett süntől szereznének kullancsot vagy bolhát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR