Gyönyörködj színes kaktuszvirágokban egész éven át!

Gyönyörködj színes kaktuszvirágokban egész éven át!

Aki rajong a kaktuszvirágokért, ne adja fel, van megoldás! Az év bármely szakában rábírhatja kedvenc kaktuszait a virágzásra.

Sokszor meglehetősen nehézkes rávennünk a szobanövényként tartott, szúrós sivatagi kaktuszunkat a virágzásra. Ennek legfőbb oka az, hogy a növénynél általában a sivatagokra jellemző környezet indítja be a virágzás folyamatát.

Cikkünkben olyan hasznos tanácsokat osztunk meg olvasóinkkal, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő feltételeket a sivatagi kaktusz virágzásához.

Egy cél lebegjen a szemünk előtt, mégpedig az, hogy az év bármely szakában örömünket lelhessük a kaktuszok lenyűgözően változatos, egyedi virágaiban. Az alábbiakból sok érdekes részlet kiderül!

kaktuszviragzas elosegitese 02

Miből tudhatjuk, hogy a kaktuszunk hoz-e egyáltalán virágot?

A sivatagi kaktusznak világos, meleg, napfényes helyre van szüksége a virágzáshoz. Az is szükséges, hogy kifejlett növényről legyen szó, amelynek ismétlődően nyugalmi időszakra van szüksége a virágzáshoz.

Az egyik legjobb módja annak, hogy megtudjuk, egyáltalán számíthatunk-e a kaktuszunk esetében virágzásra, az az, ha eleve olyan növényt vásárolunk, amely épp virágzásban van. Így garantáltan tudni fogjuk, hogy a kaktusz eléggé kifejlett a virágzáshoz. Továbbá jelzi számunkra, hogy olyan fajtáról van szó, amely viszonylag könnyen rávehető a virágzásra.

Ha könnyen virágzó kaktuszt keresünk, többek között az alábbiakkal érdemes próbát tennünk:

  • a Rebutia  nemzetséghez tartozó kaktuszok, például a törpekaktusz
  • a Mammillaria  nemzetség tartozó szemölcskaktuszok
  • a sünkaktuszok (Echinocactus), például az óriás sünkaktusz
  • a karácsonyi kaktuszok (Schlumbergera)
  • a húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis)
  • a tengerisünkaktusz (Echinopsis)
  • a Notocacteae nemzetséghez tartozó csodakaktusz (Parodia)

A hazahozott kaktusznak biztosítanunk kell a megfelelő környezetet, ha azt szeretnénk, hogy évről évre újra virágot hozzon.

Ne feledjük, hogy a sivatagi kaktusznak az aktív vegetációs időszaka alatt melegre és sok természetes fényre, a téli időszakban pedig pár hónapon keresztül egy hűvösebb, kevésbé világos helyre van szüksége.

Éppen ezért úgy szeptembertől áprilisig tartsuk a sivatagi kaktusz cserepét egy világos, szórt fénnyel megvilágított, kb. 10 °C-os helyiségben, és csak ritkán vagy egyáltalán ne öntözzük.

kaktuszviragzas elosegitese 03

Hogyan szimuláljuk a sivatagi környezetet a kaktusz számára?

A teljes vegetációs időszak alatt célszerű követnünk az alábbi gyakorlati útmutatót.

Milyen hőmérsékletre van szüksége a virágzó kaktusznak?

Ha azt szeretnénk, hogy a kaktuszunk virágbimbót fejlesszen, a megfelelő hőmérsékleten kell tartanunk. A kaktuszfélék a forró nyári hónapokban nőnek, fejlődnek és virágot hoznak, majd a hűvösebb téli hónapokban pihenőt tartanak.

Ha azt szeretnénk tehát, hogy a növény a tavasz folyamán erőteljes virágzásba kezdjen, a téli hónapokban tartsuk a számára ideális, alacsonyabb (kb. 10 °C-os) hőmérsékleten.

A növény a nyugalmi időszak alatt megáll a növekedésben, energiát gyűjt a virágrügyek fejlesztéséhez.

A tavasz beköszöntével fokozatosan egyre magasabb hőmérsékletű helyiséget biztosítsunk a növénynek.

A kaktuszfélék többsége a kifejezetten meleg környezetet kedveli, így a védettebb beltéri környezetből a melegebb tavaszi-nyári hónapokra kiköltöztethetjük a cserepüket a szabad ég alá, egy kellően világos, napos helyre.

A lakásban tartott kaktusz cserepét állítsuk egy déli tájolású ablakba, amelyet bőségesen ér a napfény. Ez télen is megfelelő hely lehet, mivel a napfénynek a téli hónapokban nincs perzselő ereje. Továbbá, az ablak közelében a hőmérséklet valószínűleg alacsonyabb, mint a ház többi részében. Természetesen ezt nem árt időnként ellenőriznünk.

kaktuszviragzas elosegitese 06

Mennyi fényt igényel a kaktusz?

Ha az aktív vegetációs időszakban kinn tartjuk a kaktuszunkat, igyekezzünk a cserepét a kert vagy erkély legvilágosabb, legmelegebb pontján elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy optimális esetben zavartalanul éri a napfény. Lényeges továbbá a jó vízelvezetés, különben a kaktusz gyökere könnyen rothadásnak indulhat a pangó víztől.

Mennyi öntözővizet igényel a cserepes kaktusz?

Annak ellenére, hogy a kaktuszfélék rendkívül szárazságtűrőek, a vegetációs időszak alatt több vízre van szükségük (különösen, ha azt szeretnénk, hogy virágozzanak).

Kísérjük figyelemmel, hogy a növény talaja mennyire nyirkos, és amikor a felső pár centiméteres réteg már kiszáradt, öntözzük meg alaposan.

Várjunk, amíg a kaktuszföld elnyeli a szükséges vízmennyiséget, majd a cserép alján található vízelvezető nyíláson át a cserépalátétbe távozott felesleges vizet öntsük ki. Ez azért fontos, hogy a növény ne álljon pangó vízben.

A célunk az ilyen típusú öntözéssel az, hogy szimuláljunk egy-egy kiadós sivatagi felhőszakadást, amely jól átáztatja a földet, majd az erős napsütés felszárítja a felesleges vizet.

A kaktuszt a nyugalmi időszak alatt nem kell öntözni. Télen hagyjuk a talaját jól kiszáradni két enyhe öntözés között. Általánosságban elmondható, hogy a növény elegendő nedvességet képes elraktározni ahhoz, hogy az kitartson a téli hónapokban.

Jól jöhet azonban szórófejes flakonból egy-egy frissítő vízpermet a növénynek, mivel ez egyrészt távol tartja a takácsatkákat, másrészt kellően páradús környezetet teremt. Egy párásító készülék üzembe helyezése szintén hasznos lehet.

kaktuszviragzas elosegitese 04

Milyen tápanyagot igényel a kaktusz és mikor?

A kaktuszoknak nincs szükségük jelentős tápanyag-utánpótlásra. Csak a vegetációs időszak alatt tápoldatozzuk a növényt, akkor is kifejezetten kaktuszfélék és pozsgások számára készült tápoldattal.

Az erőteljes virágzást az alacsony nitrogén-, illetve magas kálium- és foszfortartalmú tápoldat segíti elő.

Mi a legjobb talaj a kaktusz számára?

Amikor a kaktuszunkat átültetjük, olyan terméket használjunk, amelyet kifejezetten kaktuszfélék számára állítottak elő. Bolti kaktuszföldkeverék hiányában magunk is előállíthatunk hasonlót úgy, hogy egyenlő arányban virágföldet, homokot és perlitet keverünk össze.

Átültetés után várjunk egy hétig, csak ennek elteltével öntözzük meg a növényt.

A kaktusz virága élénk, vidám színfontot biztosít

A sokszor szerény külsejű, szúrós kaktuszokból kihajtó virágokat a növénybarátok nagy becsben tartják, szinte kincsként kezelik.

Egy valamire való kaktuszgyűjtemény tulajdonosa számtalan csodálatos kaktuszvirágban gyönyörködhet egyszerre, amelyek színe a hófehértől a sárgán, narancssárgán, rózsaszínen és vörösön át egészen a bordóig és sötét bíborig terjed.

Egyes kaktuszfélék hatalmas, pazar virágokat nyitnak, míg mások virága bájosan apró, kecses. Gyakorlatilag mindegy, milyen virágzó kaktuszt vásárolunk, garantáltan örömünket fogjuk lelni a nyíló virág szépségében.

A virágok nyújtotta páratlan látvány mellett a kaktuszfélék további nagy előnye, hogy a kezdő hobbikertészeknek sem törik bele a bicskájuk a gondozásukba.

A növény nyugalmi időszaka alatt mi is nyugodtan hátradőlhetünk, túl sok feladatunk nem lesz, míg a vegetációs időszak igényel némi odafigyelést tőlünk, amelyet a növény színpompás virágokkal fog meghálálni.

Hogyan virágzik a kaktusz?

A legtöbb kaktuszféle virága a levelek, illetve az areolák (más néven tövispárnák) tövéből hajt ki, egyes kaktuszfélék virágkezdeménye a bordák vagy szemölcsök mentén jelenik meg.

A kaktuszvirágok fő részei a többi növény virágához hasonlóan a szirmok, csészelevelek, bibe, porzók, illetve a pollen. Egyes virágok igen látványosak, köszönhetően a virágszirmok és csészelevelek erős, élénk színének. Egyes kaktuszvirágok érdekességét az adja, hogy virágszárra hasonló képlet csúcsán helyezkednek el. A legtöbb kaktuszvirág közvetlenül a növény testéből nő ki.

A virágzás időtartama fajtánként eltérhet. Egyes kaktuszfajták virága szirmot bont, majd el is hervad mindössze 24 óra leforgása alatt, míg más fajták virágában egy-két hétig is gyönyörködhetünk.

Ha tehát a kaktuszgyűjteményünk darabjait körültekintően válogatjuk össze, továbbá megtanuljuk hozzáértően befolyásolni a fényviszonyokat és a hőmérsékletet, elérhetjük, hogy az év minden szakában legyen pár virágzó kaktuszunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR