Vesszőkaktusz: egy különleges, tüske nélküli fazon a lakásban

Vesszőkaktusz: egy különleges, tüske nélküli fazon a lakásban

Zöld spagetti.

A vesszőkaktusz (Rhipsalis)  egy trópusi szukkulens Közép- és Dél-Amerika, valamint Afrika és az Indiai-óceán szigeteinek esőerdeiből. Eredeti élőhelyén mintegy 60 különböző faja ismert, amelyek többnyire a fák törzsein élnek.

vesszokaktusz tuske nelkuli 02
salchuiwt

Noha a szobanövényként tartott példányok ritkán virágoznak, a természetes élőhelyükön sárga, fehér, narancs, piros virágaikban gyönyörködhetünk, amelyekből a megporzást követően bogyók fejlődnek. A NASA vizsgálatai szerint a vesszőkaktusz kitűnő légtisztító is egyben, hatékonyan javítja a szoba mikroklímáját.

vesszokaktusz tuske nelkuli 03
salchuiwt

A vesszőkaktusz számos változatban, fajtában létezik, a kompaktabb növekedésűtől (amely asztalra ajánlható), a korallszerű zöld ágakkal díszítőn (R. pilocarpa)  és a kusza "zöldségen" (R. cassutha)  át a hosszúágas csüngőig (R. baccifera). A növény hajtásai göndör szalagoknak vagy "zöld spagettinek" is tűnhetnek.

vesszokaktusz tuske nelkuli 04
HQ

Ezt a spagettivonalat erősíti például a 'Heidelberg' fajta szokatlanul hosszú, puha hajtásaival – meglepő ez egy kaktusztól. Az ápolása egyszerű: csupán mérsékelt öntözésre és tápozásra van szüksége, kedveli a napos helyeket.

vesszokaktusz tuske nelkuli 05
Leonora (Ellie) Enking

A vesszőkaktusz legszívesebben világos helyen csüng, akár a közvetlen napfényt is elviseli, de kevesebb fény mellett is fejlődik. A locsolások között egy kicsit hagyhatjuk kiszáradni a földlabdát, heti egy, mérsékelt öntözés elegendő. Amennyiben a növényünk napos helyen lóg, egy kicsit gyakrabban is öntözhetjük.

Kedveli azt is, ha permetezzük, párásítjuk a levegőt. Tápoldatot havonta egyszer adjunk, kis mennyiségben. Ha a hajtások túl hosszúra nőnének, nyugodtan visszavághatjuk őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR