Álomkert a magasban

Álomkert a magasban

Zöldtető.

A tetőkertek és a zöldtetők nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de minden évszakban javítják a ház hőháztartását is. A forró nyári napokon, amikor a kő és a betonfelületek ontják magukból a meleget, a zöldfelületek hűsítő hatása felbecsülhetetlen, megakadályozzák a tető alatti területek túlmelegedését. Télen, amikor melegre vágyunk, a beültetett tetők plusz szigetelőréteget jelentenek, segítve ezzel a belső terek klímájának szabályozását.

A tetőkertek a környezetvédelemhez is több módon hozzájárulnak. A növények megkötik a levegőben szálló port, szennyező anyagokat, ezenfelül a zavaró zajokat is tompítják.

alomkert a magasban 03

Ezek a kertecskék egy szelet természetet hoznak a városokba, odavonzzák a madarakat, rovarokat és más élőlényeket, élőhelyet biztosítanak számos hasznos fajnak. Hozzájárulnak a fenntartható esővíz-gazdálkodáshoz, a csapadék nem folyik el feleslegesen. Nem beszélve arról, hogy a tetőt is védhetik, a jégeső és eső okozta károk és az UV sugárzás ellen, a tető élettartama jelentősen meghosszabbodhat.

Az, hogy lehetséges-e komplett tetőkertet kialakítani, vagy inkább a zöldítés a megoldás, nagyban függ az építmény teherbíró képességétől. Ez ügyben mindenképp szakember, statikus véleményét kell kérni!

alomkert a magasban 02

Amennyiben tetőkertre kapunk engedélyt, fontos, hogy olyan szigetelőréteg kerüljön a területre, amely ellenáll a gyökerek behatolásának, a különféle talajrétegeknek. A növények választásánál is legyünk körültekintőek, a tető ugyanis sokkal jobban kitett az időjárás elemeinek, az esőnek, szélnek is, mint egy átlagos kert. Ha van rá módunk, alakítsunk ki itt is pihenőhelyet, padokkal, székekkel.

Amennyiben egyszerűbb változatban gondolkodunk és inkább a zöldfelület a fontos, olyan növényeket válasszunk, amelyek alacsonyak, például fűféléket, kisméretű évelőket, mohákat, fűszereket. Még 45 fokos dőlésszögű tetőket is lehet zöldíteni, akadnak olyan növények, amelyek a kopár felületeken is jól terjednek, sőt virágoznak is, például a kakukkfű.

alomkert a magasban 04

Különösen kezdetben nagyon fontos a növények ápolása, karbantartása, hogy az ültetés a kívánt stílusban, a tervek szerint fejlődjön. Tavasszal és ősszel a csatornákat, a peremeket, lefolyókat meg kell tisztítanunk a levelektől, szennyeződésektől, hogy az eltömődéseket, lerakódásokat megakadályozzuk. Az extenzív, kiterjedt zöldtetők viszonylag kevesebb gondozást igényelnek, mint azok a változatok, amelyek jobban hasonlítanak egy ’normál’ kertre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR