Hová és hogyan rakjuk el télre a műanyag, kerámia és agyag virágcserepeket?

Hová és hogyan rakjuk el télre a műanyag, kerámia és agyag virágcserepeket?

Nem mindegy, hogyan és hol tároljuk a kiürült virágcserepeket a téli hónapokban.

Az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált a konténeres kertészkedés. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy viszonylag könnyű és kényelmes megoldás az erkélyen vagy a teraszon cserepes növényeket tartani. És bár a különböző virágcserepek és ültetőedények esztétikus látványt nyújtanak a meleg nyári hónapokban, ősszel célszerű megtennünk néhány szükséges lépést azért, hogy ez így is maradjon, azaz sértetlenül túléljék a téli időszakot és tavasszal ismét be tudjuk azokat ültetni szebbnél szebb növényekkel.

viragcserep tarolasa telen 02

A virágcserepek őszi karbantartása

Ősszel, még mielőtt télre elraknánk a cserepeket, tisztítsuk meg azokat. Ez biztosítja, hogy még véletlenül se járuljunk hozzá a különböző növénybetegségek és kártevők sikeres átteleléséhez.

Első lépésként ürítsük ki a virágcserepeket, távolítsuk el belőlük az elhalt, elszáradt növényeket. Ha a cserépbe ültetett növény nem mutatta semmilyen betegség jeleit, akkor a maradványait nyugodtan komposztálhatjuk. Ha azonban a növény beteg volt, inkább dobjuk a szemétbe.

A cserépben lévő régi virágföldet szintén a komposzthalomra boríthatjuk. Jobb tehát, ha használt virágföldbe nem ültetünk másik növényt. A legtöbb virágföld ugyanis nem is föld a szó szoros értelmében, hanem jellemzően különböző szerves anyagokból előállított speciális ültetőkeverék. A nyári hónapokban ez a szerves keverék kezd lebomlani, ennek során pedig fokozatosan kiürülnek belőle a hasznos tápanyagok. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha évente friss ültetőkeveréket szerzünk be.

Miután a virágcserepeket kiürítettük, mossuk le azokat meleg, szappanos, 10%-os töménységű hipós vízzel. A szappan és a hipó kettőse garantáltan elpusztítja az esetleges kártevőket és gombákat, amelyeket addig talán észre sem vettünk a cserepek falán.

viragcserep tarolasa telen 04

A műanyag növénytartók tárolása télen

Miután megszáradtak, a műanyagból készült, lemosott cserepeket elrakhatjuk télre. A szabadban is tárolhatjuk azokat, mivel a hőmérsékletingadozás nem fog ártani azoknak. Célszerű azonban a kinn tárolt műanyag cserepeket letakarnunk, ugyanis a téli napsütés csúnyán kifakíthatja a cserepeknek azt az oldalát, amelyeket a tűző napfény tartósan ér.

viragcserep tarolasa telen 05

A terrakotta és agyagcserepek tárolása télen

A terrakotta vagy agyag virágcserepeket ne tároljuk télen a szabadban. Tekintettel arra, hogy porózus, légáteresztő anyagból készültek, mindig tartalmaznak valamennyi nedvességet. A tél folyamán bekövetkező hőmérsékleti változásokat követve akár többször is kitágulnak, majd pedig egy bekövetkező fagy hatására hajlamosak megrepedni.

A legjobb megoldás tehát, ha a terrakotta és agyagcserepeket beltérben, például alagsorban vagy fűtött garázsban tároljuk. Gyakorlatilag minden olyan helyiség megfelel a számukra, ahol a hőmérséklet a téli hónapokban garantáltan nem csökken fagypont alá.

Tanácsos továbbá a cserepeket újságpapírba vagy más, hasonló csomagolóanyagba becsomagolni, megelőzendő, hogy a mozgatásuk vagy tárolásuk során összetörjenek vagy lecsorbuljon a peremük.

viragcserep tarolasa telen 03

A kerámia virágcserepek tárolása télen

A terrakotta és agyag virágcserepekhez hasonlóan a kerámia cserepeket sem javasolt a szabad ég alatt tárolnunk a télen. Míg a kerámia edények külső rétege a legtöbb esetben kizárja a nedvességet, az apró csorbulások és hajszálrepedések mégis átengednek valamennyit.

Ugyanúgy, mint a terrakotta és az agyag virágcserepek esetén, a repedéseken át bejutó nedvesség megfagy, majd kitágul, így idővel az apró, szinte láthatatlan repedésekből egyre nagyobb repedések lesznek. Szintén ajánlott egyenként papírba csomagolni a kerámia cserepeket, hogy a tárolás során biztosan ne sérüljenek meg.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR