Metszés-óra (19/20): Hogyan tanuljunk meg metszeni?

Metszés-óra (19/20): Hogyan tanuljunk meg metszeni?

A metszés tanulása, könyvből, videóból, Internetről, saját tapasztalatból.

Eddig többnyire a metszés eszközeit-szerszámait mutattuk be, de hogyan lehet megtanulni magát a metszést. Szerintem fotelben és könyvekkel kell kezdeni. Oltás, szemzés, dugványozás témában nagyon ajánlom Czáka Sarolta – Füstös Zsuzsanna – Hrotkó Károly: A növényszaporítás ábécéje  című könyvét. A könyv ugyan amatőr kertészeknek készült, de a téma legnevesebb szakértői írták, és Krasznainé Imre Katalin rajzai remek támaszt nyújtanak a tökéletes megértéshez. Hasonló kiválóság Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje. A könyvek borítója a számos kiadásban sokszor változott, ne a címlap képe alapján keressük. Nem szeretnék ártani a szerzők és a könyvkiadók érdekeinek, de mindkét könyv letölthető ingyen az internetről a számítógépünkre.

 

Ha az olvasmányokon túl vagyunk, akkor következik "A metszés gyümölcsei" című online tanfolyam (videó és írott útmutató). Az interneten egyébként is rengeteg metszési, szemzési, oltási tanács van, mindenkinek vannak jó ötletei, képei, rajzai, videói.

Véleményem szerint legjobban a gazda képes a saját fáit metszeni. Ha az alapokat a könyvekből és a videókból megtanulta, akkor következik a saját megfigyelés. Alaposan nézzük át a fáinkat, bokrainkat, fényképezzük le, lehetőleg lombtalan állapotban a tervezett metszési pontokat, és kövessük nyomon, hogy mi változik. Néhány példa következik. Csak mi tudjuk, hogy az a fa vagy szőlőtőke az idén túltermette magát, azaz a következő metszésnél kevésbé terheljük, hagyjuk kicsit lélegzethez jutni, növekedni. Csak mi tudhatjuk, hogy a barackfánk az éves vesszők csúcsán, közepén vagy tövén hozza a virágrügyeit, mennyire kell visszavágnunk az optimális gyümölcsszámhoz. A videón is bemutatott példám, hogy a kis cseresznyefám minden vázága eltérő növekedésű, ami egy rejtély. Lenne, de szerencsére tudom, hogy a barátomtól meglepetés ajándékba kapott csemete minden ága más fajta, azaz viselkedhet eltérően. Még számos ilyen egyedi probléma lehet egy kertben, amit csak a jó szemű gazda tud kezelni, különösen, ha figyel, fényképez és feljegyez minden fontosat.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?