Színes levest az asztalra!
Ha frissességről és gyümölcsösségről van szó, akkor aligha lehet a málnát felülmúlni. Szerencsés, akinél a kiskertben is terem! Különleges, mégis egyszerűen elkészíthető recept például a céklaleves málnával – egzotikusan hangzik, de ez a könnyed leves ismerős ízeket rejt. A színes, üdítő látvány a nyári melegben behűtve nagyon ízletes, jól kiegészíti benne egymást a cékla és a málna íze.
Céklaleves málnával
Hozzávalók (4 személyre)
- 400 g cékla
- 150 g krumpli
- 150 g zellergumó
- 2 evőkanál vaj
- kb. 800 ml zöldségalaplé
- só, bors
- 1 csipet őrölt kömény
- 200 g málna
- 1 narancs
- 1-2 evőkanál málnaecet
- 1-2 teáskanál méz
- 4 evőkanál tejföl
- egy kis kapor
Elkészítés
- A céklát, a krumplit és a zellert hámozzuk, kockázzuk, majd egy felforrósított edényben vajon pirítsuk őket színtelenre.
- Öntsük fel alaplével, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, majd kb. 30 perc alatt pároljuk puhára.
- A málnát tegyük félre, a narancsot facsarjuk ki.
- Vegyük le a levest a tűzről, pürésítsük a málnával, majd öntsük hozzá a narancslevet, az ecetet, a mézet és ízlés szerint hagyjuk még egy kicsit forrni a levest vagy adjunk még hozzá alaplevet.
- Sózzuk, borsozzuk, majd adagoljuk tányérokba és tálaljuk egy evőkanálnyi tejföllel, málnával, kaporral megszórva.