Aszalj lekvárt, gyümölcsös édesség lesz belőle!

Aszalj lekvárt, gyümölcsös édesség lesz belőle!

Saját termesztésű gyümölcsből a legfinomabb.

Sokan szívesen fogyasztják önmagukban is a lekvárokat, Balázsy Géza  azonban ennél is tovább ment: gyümölcsös nassolni valót készített a saját termesztésű gyümölcsökből főzött lekvár felhasználásával. Ő mondja el az alábbiakban, pontosan hogyan:

A családnak finom nassolni való, nem ragacsos, mert olyan kemény, hogy jól meg kell rágni, de lehet hosszasan szopogatni is cukorka helyett.

Ezen a télen készítettem először. Kétszer csináltam szilvalekvárból, kétszer őszibaracklekvárból. A receptet valahol az interneten láttam, de pontosan nem emlékeztem, hogy hogyan volt ott.

  • Egy mélyebb tepsibe szilikonos sütőpapírt teszek (az egyszerű papír ráragad a lekvár aljára) ebbe terítek szét két üveg szilvalekvárt, ez kb. 1,6 kg lekvár.
  • A tepsit a kemencére teszem, ami télen jó meleg és kb. 1 hét alatt megszikkad a lekvár. Ha kifordítom és az alja még ragad, akkor kifordítva is szikkasztom még pár napot.
  • Ha már jó kemény, gyúródeszkára borítom és derelyeszaggatóval kis lapokra szeletelem.
  • Hogy ne ragadjon össze, darált dióba vagy darált mogyoróba forgatom.

Szerintem lehet sütőben is csinálni nagyon alacsony hőfokon, de úgy még nem próbáltam.

szilvalekvar aszalva 02
Az első próbálkozás, itt még hagyományos sütőpapírral, ami oda is ragadt az aljához.

Csak saját gyümölcsből készült lekvárt használtam. A szilvából Jojo, Hanita, Toptaste, az őszibarackból nálunk parasztbaracknak hívják, mert magról kelt. Ha a fa elkezd teremni, az íze alapján döntik el, hogy megmarad vagy kivágják. Nemesített barackból még nem próbáltam.

szilvalekvar aszalva 03
Csak ha nem ragad, akkor érdemes vágni. Kicsit szíjas, jól rá kell nyomni a vágót.

A szilvából készült lekvárba nem rakok cukrot, a barackból készült lekvárba tettem egy keveset, ami 10 kg gyümölcsre 1 kg cukor. Az így készült aszalt lekvárba nem kell tartósítószer, nyitott edényben tárolom, eddig nem penészesedett.

szilvalekvar aszalva 04
Így is lehet tárolni, amíg el nem fogy.

Próbáltam még csokit is hozzákeverni, 2 üveg lekvárhoz 20 dkg apróra reszelt étcsokoládé, úgy is finom.

Nassolni valóként, gyümölcs helyett fogyasztjuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR