A sütőben sült szilvalekvár titka

A sütőben sült szilvalekvár titka

Nem fog leragadni.

Kényelmes módja ez a lekvárkészítésnek, hiszen nem kell a tűzhely mellett állva kevergetni a gyümölcsöt, míg kellő állagú nem lesz. A szilvalekvár sütőben való készítése egyébként nem nagy ördöngösség, ha ismerjük a trükkjét. Muskátné Jutka bő évtizede készíti megannyiszor sikerrel sütőben sült szilvalekvárját, elmondja, hogyan:

szilvalekvar sutoben 04

Kb. 12 éve készítem így a lekvárt. Egy ismerőstől hallottam, és mivel szeretek kipróbálni minden újdonságot, így ezt is elkészítettem. Nem kell végig a tűzhely mellett állni.

Ezekre van szükség hozzá:

  • 8 kg kimagozott szilva
  • 1,6 kg cukor
  • 1 dl ételecet, amivel ki kell kenni az edényt, így nem ragad le.

szilvalekvar sutoben 05

Amire szükség még van: egy akkora lábos vagy fazék, ami befér a sütőbe, magas falú tepsi, üvegek, ki mekkorákat használ.

Nem kell kevergetni! 3-4 órát sütjük, de lehet tovább is. Arra kell figyelni, ha nagyon feljönne, le lehet nyomkodni főzőkanállal.

szilvalekvar sutoben 07

Amikor úgy látjuk, hogy kész, mert már pöndörödik a szilva héja, akkor ki venni a sütőből és belerakni a cukrot. Ezzel kevergetni kb. 15 percig és hozzáadni 1 kávéskanál tartósítószert, ki milyen tartósítót használ.

Száraz dunsztba teszem, pléd egy kosárba vagy nagyobb edénybe, az üvegeket belerakom, majd letakarom, és ott hűlnek ki. Polcra rakom, hűvös, fagymentes helyen évekig is eláll.

szilvalekvar sutoben 06

Legutóbb 8 kg szilvából készítettem és mivel nem fért az edénybe egyszerre, két adag lett. Az egyikben nincs cukor, másikban 50 dkg van. Összese 13 db 2,7 dl-es üvegnyi lett.

Általában buktába töltöm, de lehet kenyérre kenni vagy süteményekbe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR